lovej написал(а):Мушу ще раз зазначити, що найвищий збір врожаю був зафіксований під час НЕПу - до початку "суцільної соціалізації села".
Це сумніву не підлягає.
lovej написал(а):Те, що в індустріалізації могли щось невміло робити і витрачати дурні гроші - це не дивно. Але в с.г., нмд, все набагато простіше і очевидніше.
А думаєте при формуванні колгоспів не було шляхів для зловживання чи не було чого розбазарити чисто по неумінню? Особливо, коли цим займається людина з парою класів освіти, військовим досвідом до десяти років і більше нічим. Це якщо той "клієнт" ще не звичайний корупціонер.
lovej написал(а):Скоро ми договоримся, що, центральна влада в Москві ісувала лише для того, щоб передавати прогнози погоди на територію республік.
Ні. Але це була одна єдина радянська влада
Сталін - монстр, причому монстр демонічний, бо там явно ще були й якісь гіпнотичні здібності. Але не було там одного монстра і купи жертв. Там був потужний пласт дуже конкретних особливостей, які ніколи нічого не робили, крім як сиділи по тюрмах при царі та воювати в громадянській війні. І робити нічого не хотіли й не вміли. Росіяни вважають, що Сталін позитивно відрізнявся від них тим, що він був державник і великий трудяга, багато читав і умів вникнути в проблему. Виключивши з цього поняття позитивності (воно Україні до лампочки) я можу це визнати. Так, він виділявся конкретними особливостями. Втім, щодо виключної ефективності його, як державника, можна сумніватися (що якраз Голодомор і підтверджує, і не тільки він). А ось жорстокість, байдужість до чужого життя і т.д. були не тільки у нього. Репресії починалися з нього (хоча вся маячня після убивства Кірова може й не ним з самого початку розпочиналась), але роздувалися з превеликим задоволенням усіма іншими. І десь до закінчення єжовщини Сталін, хоч і стояв над цим прошарком, не міг не рахуватися з ним. І "український клан" там був одним із перших в строю. Це саме той прошарок фактично, заблокував його спробу за допомогою альтернативних виборів (це дійсно готувалося!) після прийняття конституції 1936 року тихо відправити їх в аут. Дали би йому це зробити - може б живими лишилися. Хоча, навряд. Сталін не прощав нікому, хто хоч колись проти нього виступав чи був винний у тому, у чому могли звинуватити його. Тому "український клан" був приречений.
Ось я і кажу: винен в Голодоморі, в репресіях не один чоловік, хай би й настільки непересічний, як Сталін, а весь той режим. Ну, допустимо, переміг би свого часу Троцький. Нічого б не змінилося. А може ще й гірше було б (так кажуть, хоча я вже не можу придумати - що гірше). Винний цілий прошарок людей, деяких із яких ми ще й досі автоматично вважаємо людьми ніби й позитивними (типу Затонського). Так, були й досить порядні люди, які були "в потоці", і не могли з нього вирватися. Хто у нас в Україні до таких відноситься - я зараз не скажу, тут треба добряче з реальними біографіями розбиратися, а у нас таких публікацій дуже мало. Із московських можна Будьонного назвати. Дурником він не був, як це звичайно видають, але до реалій Другої світової був непридатний. Як і для крисиної возні в Кремлі. Йому пощастило, Сталіна він не цікавив.
Набагато трагічнішою була доля тих, кому в 1914 році було від п'яти до двадцяти років. Так би мовити, піднятих революційним потоком. Деякі з них ще тоді приєдналися до "старих комуністів" і стали їхньою невід'ємною часткою (от не пам'ятаю, скільки Будьонному тому ж було). Але ті, хто в революцію не зумів нікуди видряпатися, лишилися на других-десятих ролях, і були вимушені (чи мали можливість) стати спеціалістами в своїй справі. А ось винищували дуже часто всіх підряд. Хоча бувало й інакше. Приклад таких: той же Берія, Славський, Ванніков, деякі маршали (наприклад Рокоссовський). Покоління було дуже складне, самі розумієте, пацифістів і демократів серед них було катма. Наприклад, про дії Курчатова з Корольовим таке розповідають, що Берія би собі ніколи не дозволив
Але це було життєздатне покоління, а воно теж майже все було винищене. Йому на зміну прийшли народжені в 20-30 роках, тобто уже ті, хто був виплеканий сталінськими чистками, хто думати не навчився з дитинства. А на чолі після смерті Сталіна стали саме найгірші з вижилих "старих комуністів". Може тому СРСР і кирдикнувся в результаті, хоча це вже із області філософії.