Вільна республіка Ахеронт

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Вільна республіка Ахеронт » Наша творчість » Байки на політичну тему

Байки на політичну тему

Сообщений 1 страница 19 из 19

1

Перш за все як початок форуму творчості, викладаю сюди свій "козирний" цикл байок на політичну тему, написаний у 2006 рр.

1. Погана ніч.

Сьогодні Віктору Андрійовичу(тм) не спалось. Він ляг спати, як завжди, о шостій, як тільки полив дощ. Здавалось, сама природа підказувала щось погане. Але начебто зробив все. Юлія Володимирівна(тм) щойно від нього поїхала. "Яка гарна та гаряча жінка", мимохіть подумав він. "Жалко, що не вона моя дружина. Тоді б Петя(тм) так проти неї не виступав". Він провів найтяжчу годину в своєму житті. Юлія Володимирівна(тм) принесла йому свіжі роздруківки з Інтернету, заяву Кушнарьова(тм), де він відкрито закликав до узурпації влади - його влади, яку саме йому подарував народ! Читаючи все це, у нього десь з глибин душі підіймалась дика, нестримна лють, яку не згладжували навіть витончені лінії білої сукні Юлії Володимирівни(тм), її великі, підсилені чорними та зеленими тінями, карі очі, і грайлива посмішка. Він не міг в той момент відчувати щось, крім страшенної люті. Він покликав телеоператора, і записав звернення до народу України щодо розпуску парламенту. "Буде знати, сволото, як таке казати про мене(тм)", хихотів він, потираючи руки - "А я не тільки парламент розпущу, я ще й поставлю Юлю(тм) на чолі блоку, ось тоді подивимся...". Юлія Володимирівна(тм) йому посміхнулась, ніжно торкнулась його руки, але не поцілувала. Віктор Андрійович(тм) згадав Майдан, коли він міг безкарно цілувати цю милу жінку, не звертаючи уваги на вогняні погляди своєї дружини Катрін Чумаченко-Ющенко(тм), яка була вихована на американських законах, і могла вчинити йому такий судовий процес, що адвокати наввипередки набивались б у її(тм) захисники. "Віктор Андрійович(тм)" - сказала вона на прощання - "Я хочу, щоб ви були сильним. Жінки люблять сильних чоловіків", і вона посміхнулась своєю знаменитою грайливою посмішкою, яка примушувала червоніти найправильніших чоловіків і скручуватись від заздрості всіх жінок навколо. Потім вона пішла, а він(тм), втомлений, злий, пішов спати. Добре, що діти вдома, у Хоружівці, майнула думка...
О сьомій задеренчав телефон. Деренчав довго, без перерв. Міжнародний, трясця твою..., злісно подумав Віктор Андрійович(тм), знімаючи трубку. "Хоч би це був Буш(тм). Тоді, якщо я його пошлю матом, не зрозуміє." "Алло, Віктор Андрійович(тм)" - почувся в трубці знайомий голос. - "Це Леонід Данилович(тм). Впізнаєте?". Віктор Андрійович(тм) отетерів з трубкою в руках. "Якого біса він дзвонить? Жалко, я його не посадив...". А Леонід Данилович(тм) скоромовкою, переміжаючи свою мову "ткскзть" та відбірним російсько-українським матом, якому він вчився по плівках Мельниченка(тм), сказав, що має до нього пропозицію, від якої він не зможе відмовитись. "Дон Корлеоне бісів", подумав Віктор Андрійович(тм). Леонід Данилович(тм) дзвонив з Еміратів. Поряд з ним сидів президент, той, якого вони з Петею(тм), ретельно підбирали для компанії "Петрогаз". Леонід Данилович(тм) заявив, що у нього тепер є всі документи, які дозволяють звинуватити його, Віктора Андрійовича(тм), у зловживанні державною посадою. Ці документи, сказав він, продаються. Недорого. Треба тільки підписати Універсал. З Януковичем-прем'єром. "А що скаже народ?" - запитав перелякано Віктор Андрійович. "А що народ?" - на тому кінці, мабуть, прищурився Леонід Данилович(тм). - "Народ усе стерпить. Терпів мене, витерпить і тебе. Особливо, якщо ти зробиш от що...". І старий Папа(тм), хихотячи від задоволення, запропонував: от вони отримають Парламент, оберуть КС. А ти подзвониш свому голові СБУ ("Як подзвоню? Це ж недемократично?" - "А ти хочеш залишитись живим, чи хочеш демократично все робити?"), от-от, подзвониш, і скажеш, на кого треба тиснути. КС оголосить конституційну реформу нелегітимною. Мороза(тм) легко купити, він ані слова не муркне, якщо добре заплатити. Або краще Бойку, він набагато розумніший. Так ось після відміни конституційної реформи ти будеш, як я. З усіма повноваженнями. А я тобі буду допомагати. Дзвони у будь-який час, хи-хи, синочку. "Та він що, за останні два роки усю класику перечитав?" - промимрив про себе Віктор Андрійович. Але дону Корлеоне план Леоніда Даниловича(тм) б сподобався. "Цікаво", подумав Віктор Андрійович - "Чи знайдеться у нас свій Маріо П'юзо, який напише "Хрещеного Батька" про Кучму(тм). Адже заслужив". План був хороший. Можна було кинути всіх - Мороза(тм), Януковича(тм)... і Юлю(тм). Тоді прощавай, омріяні поцілунки на зустрічах, взагалі прощавай дружба з цією жінкою. Але життя дорожче. Якщо він підпише Універсал, і не зробить так, як пропонує Леонід Данилович(тм), у кращому випадку - імпічмент, у гіршому - навіть думати не хотілось, що саме з ним зробить Янукович(тм). А він вважав, що має право на цю владу - йому ж бо її вручили. Жалко Юлю(тм). Але життя дорожче. "Ну що?" - запитала трубка голосом Леоніда Даниловича(тм) - "Згоден?" "Та біс із тобою, згоден!". "Тоді дзвони на телестудію, і забери касету." "Звідки ти знаєш?" "О, ми уже на ти? Це прогрес, ткскзть" - захихотіла трубка. - "Та розумієш, це моя справа - усе знати. Привіт охоронцю." "Звільню, падло" - подумав Віктор Андрійович. Він мляво попрощався із задоволеним Папою(тм), і набрав номер телестудії...
Попереду була довга ніч. І багато кошмарів, які треба передивитись. А ще більше кошмарів в реальності, коли він вітатиме Януковича(тм). Але це мине, думав він. Потім я вам усім покажу. Десь задоволено захихотів Леонід Данилович(тм).

0

2

2. Кошмари на вулиці Банковій

Ніч була погана. Віктор Андрійович(тм) прокинувся зі страшним криком в холодному поту. Поплентався до бару, дістав звідти пляшку марочного віскі і гранчак. Гранчак був історичним, саме з нього він пив того дня, коли його оголосили президентом. Плеснув спочатку 50 грам. Потім глибоко зітхнув, і долив до вінця. Відпив маленький ковточок, і відчув, як по тілу розлилось приємне тепло. Йому наснилось, що до нього прийшла Юлія Володимирівна(тм), і докірливо сказала: "Що ж ти, Вікторе(тм), такий слабак", а потім перетворилась на дракона, жахливого і прекрасного одночасно. "Я не слабак", грізно сказав він, дивлячись у дзеркало бару. Воно тільки скривилось у відповідь, розтягнувши рота Віктора Андрійовича(тм) до вух, і мстиво домалювавши йому роги, чомусь синього кольору. "Не вистачає тільки "Хмурого ранку" Толстого. Або книжки "Творчість душевнохворих"" - подумав Віктор Андрійович(тм). - "А дзеркало має читати Упанішади". Поряд лежав сардиночний ніж. Він дістав з бару банку консервованої сардини в томаті, відкрив, і з насолодою з'їв шматочок разом з кістками. Згадались старі радянські часи, коли він був простим бухгалтером, і ні за що не відповідав. І чого його понесло в ту політику? Сидів б собі, рахував чужі гроші. Ні, треба було з Гетьманом(тм) познайомитись, потім втягтись в цю кухню. Потім він намагався від всього цього відкараскатись, розвівся з дружиною, оженився на американці, щоб і духом не потикатись в цей бруд. Ні, треба ж було йому піти в президенти, бо дружина постійно кепкувала... У них ж там американська мрія... Дурень, прости Господи. "Правильно" - озвалось дзеркало. "О, уже галюцинації", похмуро подумав Віктор Андрійович(тм), і смачно приклався до гранчака. - "А я ще думав, чого це Леонід Данилович(тм) такий розкішний бар тримає. Треба сказати Катеринчуку(тм), щоб дістав чогось міцнішого. Віскі уже не вставляє після всього цього".
Віктор Андрійович(тм) ще раз зітхнув, і дістав мобільний. Контакти: Особисті: Кохані. Два номери: Катрін(тм) і Юля(тм). Добре, що Катрін(тм) цього не бачила, а то як вчинить по "харасменту". Подзвоню Юлі. Телефон тихо зажужжав, а на тому кінці хтось підняв трубку. "Вікторе(тм), чого це ти так пізно?" - знайомий сріблястий голос зробив мутне, в алкогольному тумані, оточення приємнішим та світлішим. - "Знову кошмари мучать?". "Якби ж то..." - промимрив уже добряче п'яний Віктор Андрійович(тм). "Ти знову пив? Знову сниться отруєння?" Добре було б, якби отруєння. Він сам толком не знає, чим його тоді травонули, врачі так йому тоді й сказали - ні довести, ні заперечити не можем. Крапка. Тому й спустив справу на тормозах. Хоча тоді він мало не вмер, і йому досі часто сниться біла палата, своє(тм) обличчя, мов шматок м'яса, і обличчя Третьякова(тм). "Юлю(тм)..." - язик вперто заплітався, і не хотів говорити те, що хотів зараз їй сказати Віктор Андрійович(тм) - "Я щойно подав кандидатуру Януковича(тм) в парламент." В трубці - мовчання. Чомусь ніздрі обпалив різкий запах озону, як перед сильною бурею, а у вухах знову задзвеніли слова зі сну. "Коли Сігурд переміг Дракона, він не повинен був брати персня Андварі, бо інакше сам б став Драконом" - озвалось дзеркало. "Старшу Едду ще мені цитує! Розіб'ю!" - подумав Віктор Андрійович(тм), і йому стало трохи легше. "Ти п'яний, як чіп. Хоча в цьому стані у тебе розум працює, як до хвороби." - спересердя нарешті сказала Юлія Володимирівна(тм) - Добре, що у тебе вистачило сміливості подзвонити мені. Praemonitus praemunitus." "Латиною ще козиряє! Розумниця." - подумав Віктор Андрійович(тм), якому завжди в жінці подобалась не лише краса, а й розум, і про себе переклав: "Попереджений, отже озброєний". "Юлю... у мене іншого вибору не було. Вони мене обступили з усіх боків..." - зашепотів він у трубку, неначе його могла підслухати пляшка віскі. "У мене теж іншого виходу немає" - від голосу Юлії Володимирівни(тм) тхнуло грозою, льодом і ще чимсь вогняним. - "Ти розумієш, що мені тебе доведеться мочити?" "Розумію" - похнюплено відповів Віктор Андрійович. "Ти мені от що, ганчірку з себе не клей, я тобі вже казала - чоловік має бути сильним. Тобі Леонід Данилович(тм) дзвонив?" "Так. Це був він." "Так ось і згадай, як себе він вів. Роби так, як він робив... усе одно альтернатива буде ще гірша. А я щось вигадаю. І звідки ти на мою голову упав? Куди не піде, там золоті верби ростуть..." "Юлю(тм), я тільки хочу, щоб ми бодай друзями залишились" "У тебе ж є любі друзі" - дражливо закинула Юлія Володимирівна(тм) - "Добре, добре, залишимось. Але підтримки моєї як політика вже не чекай. Як людина я тебе розумію, і пробачаю. Як політик - розумію, але пробачити не можу. Спи спокійно." Віктор Андрійович(тм) побажав їй удачі, а спокійної ночі бажати не хотів, щоб не виглядало, як знущання. Він знав, що тепер вона(тм) замість сну збере всіх своїх, і буде думати й планувати, що робити далі. А йому залишається робити так, як казав Леонід Данилович(тм). Він заковтнув таблетку люміналу, і пішов додивлятись чергову серію кошмарів на вулиці Банковій.

0

3

3. Знову до бою...

Юлія Володимирівна(тм) не спала, коли їй подзвонив Віктор Андрійович(тм). По-перше, приїхала Женя(тм) з Шоном(тм). Карри(тм) приволокли із собою здоровенний студійний підсилювач і купу музичних інструментів, на яких було вже проставлено клеймо "DVS". Шон(тм) почав підбирати мелодію до своєї нової пісні "Тимошенко, вперед", яку вирішив зробити в пику групі "Мін нет". Режисером він не був, і фільм про Митрофанова(тм) зняти не міг. Хоча хотілось. Особливо доречними Шону видавались алюзії на кліп Еліса Купера. Або "Rammstein". Тільки в ролі жертви Митрофанов(тм) виглядав б краще, ніж довгонога білявка, на якій ані шматочка м'яса. Похмуру тему зради та наступу темних сил Шон(тм) підбирав три години поспіль, слухаючи спочатку Купера, потім Paradise Lost, потім Nightwish. Особливо йому сподобалась тема з "Wish I Had An Angel", яка нагадувала йому десь бачені кадри - танки йдуть по вулицям Москви. Цю пісню він крутив вдесяте, коли Юлія Володимирівна(тм), у якої вже розболілась голова від потужних басів, зайшла до кімнати Жені(тм). Боже, вона ж ще недавно була дитиною, як все ж таки швидко час летить, тихенько сумувала іноді Юлія Володимирівна(тм). Шон(тм) сидів по-турецьки, в джинсах і білій футболці з червоним сердечком, на колінах тримав панель еквалайзера, і в різних тональностях слухав пісню на максимальній громкості. "І як він не оглухне?" - подумки здивувалась Юлія Володимирівна(тм). Шон(тм), побачивши тещу, вимкнув музику і невинними дитячими очима подивився на неї. "Хіба я дуже голосно?" - запитав він поганенькою, але більш менш пристойною українською мовою. Юлія Володимирівна(тм) набрала повітря у легені, і облила його потоком найбільш гострих українських народних ущипливих фразеологізмів. Шон(тм) кліпнув очима, а потім чемно попросив пояснити, куди саме йому запропонували йти і що робити. Юлія Володимирівна(тм) подивилась на нього, а потім заливчасто, від душі, розреготалась. Вона сіла поряд із ним, і точно пояснила йому зміст кожної фрази. Спочатку Шон(тм) почервонів. А потім по-ведмежому обійняв маленьку, як дівчина, тещу, і загримів "You're genius and my muse! I'll create the great song! That chicks from Russia will burst with envy!". Юлія Володимирівна(тм) тільки уявила, яка саме це буде пісня... І розреготалась ще дужче. Зайшла Женя(тм). Побачивши свою мати(тм) і свого чоловіка(тм), які заходились від сміху і тримались одне за одне, щоб не впасти, вона здивовано покрутила пальцем у скроні. "Ви що, здуріли?". "No, my darling", відсапуючись, вимовив Шон(тм) - "Your mother's great! We just discussing my new song. Wanna listen?" Шон(тм) схопив гітару, і почав наспівувати. Женя(тм) одразу зігнулась від реготу. Народна притча про цигана, який одну зиму за три літа продавав, у викладенні Шона(тм) звучала, як монолог Жванецького(тм), покладений на музику. Потім Шон(тм), відреготавшись, накидав на звороті своєї митної декларації слова та ноти, і сказав: "Давайте я вам щось мелодійне зіграю". Він(тм) торкнувся струн, і заграв "Metroland" Марка Нопфлера. Юлії Володимирівні(тм) згадались молоді роки, коли вона з Олександром(тм) вперше разом слухали Dire Straits... Де вони поділись, ті роки... Олександр(тм) зараз керує всім її бізнесом, до якого не дотяглись руки Леоніда Даниловича(тм), йому зараз так важко... І він далеко, у Лондоні...
Вона пішла на кухню, і змішала собі "Белліні" у високому стакані. Потім, щоб не дай боже не побачила Женя(тм), тихцем дістала з потаємного місця пачку ароматизованих довгих сигарет "Данхілл", і закурила. В цей момент і подзвонив Віктор Андрійович(тм). Після розмови з ним захотілось курнути "Біломорканал". Причому не той, який випускають зараз в Росії, а той, який був в СРСР, з смолою. Або й одразу якогось гашишу, щоб забутись. Втретє він її підставляє під удар. Слабак(тм)... ні, на (тм) він уже не заслуговує. Вона(тм) спересердя залпом випила свій "Белліні", і грюкнула стаканом по столу. Шон(тм), ніби відчуваючи настрій тещі, заграв "Downbound train" Брюса Спрінгстіна. "Last night I hear your voice, you were crying, crying, you were so alone. You said your love had never died, you waiting for me at home"... "У Шона голос, як у Спрінгстіна" - подумала Юлія Володимирівна(тм). - "І це так доречно...". Але працювати з кувалдою на залізницю вона не піде. Вона їм влаштує іншу "кувалду". Так, вирішила вона, треба подзвонити Турчинову(тм). Потім зібрати актив. Зайти на свій(тм) сайт, може там щось цікаве вкинуть. Вона пішла в свій(тм) кабінет, і включила ноутбук. А потім набрала Турчинова(тм)...

0

4

4. Розвідник

Олександр Турчинов(тм) цієї ночі теж не спав. Він(тм) підслухував. Від самого дитинства він(тм) мріяв стати розвідником, а одним з його героїв спочатку був Штірліц, а потім, коли на екрани СРСР нарешті потрапили західні шпигунські фільми - Джеймс Бонд(тм). Від Бонда(тм) він(тм) навчився завжди мати напохваті якийсь маленький підслухувальний пристрій, який зручно підкинути якомусь непевному суб'єкту. Коли він(тм) був разом з Юлією Володимирівною(тм) у Віктора Андрійовича(тм), то непомітно причепив такий прилад до приватної телефонної лінії. А потім залишився неподалік, увімкнув радіо на частоту передавача, і з задоволенням прослухав розмову Віктора Андрійовича(тм) з Леонідом Даниловичем(тм), і навіть записав на касету. Потім дістав компакт-диск з "Reise, reise", і увімкнув на повну потужність. Могутні гитарні акорди заповнили весь салон непримітного "Форда-Сьєрра", на якому їздив Турчинов(тм), коли за кимсь стежив, і дали йому змогу голосно викласти все, що він думав про фігурантів розмови, в жорсткому такті пісні. Але ще один "касетний" скандал він вирішив не робити, не буде ж він принижуватись до рівня Мороза(тм). Він завів машину, і поїхав додому. Там він вимкнув телефон, і звелів охороні розбудити його, як тільки Віктор Андрійович(тм) оголосить про подання Віктора Федоровича(тм) на прем'єр-міністра. Він(тм) розумів, що цією ніччю йому доведеться поспати небагато, і вирішив використати будь-яку вільну хвильку з користю. На тумбочку поряд з кроваттю він(тм) завбачливо поклав пакунок з "вітамінним набором" - з гуараною та женьшенем. Цього він навчився ще у церкві(тм), де були дуже частими нічні бдіння, а у нього(тм) - напружена робота вдень.
Розбудили його(тм) біля часу ночі. Турчинов(тм) увімкнув телевізор на повну потужність, і, поки Віктор Андрійович(тм) оголошував свою історичну промову, прийняв контрастний душ, викручуючи холодну воду на повну потужність, коли Віктор Андрійович(тм) згадував про єднання країни. "От дурень(тм)," - думав Турчинов(тм) - "Він(тм) цим її ще більше роз'єднав." Потім, дослухавши виступ, він(тм) завів "Форд", і на повній швидкості рвонув до Юлії Володимирівни(тм). Коли він проїжджав повз Ботанічний Сад (про всяк випадок вирішив попетляти, щоб позлити нагляд, який за ним їздив останні кілька місяців), він побачив на мобільному виклик Юлії Володимирівни(тм). На черговому повороті машини порівнялись, і філер з вікна прокричав: "Олександре(тм), ви що, не можете нормальною дорогою їхати?". Турчинов(тм) у відповідь показав язика, і завернув таку загогуліну, що з шпигунської машини донеслась гучна виразна характеристика, в якій фігурував Шумахер, або щось подібне. Той жест, який Турчинову(тм) хотілось показати, не дозволяли скласти руль і честь офіцера(тм), а також те, що філер зараз плентався десь ззаду, намагаючись впоратись з кривими вулицями, через які навмисне їхав Турчинов(тм), і не міг оцінити винахідливості.
Залишивши нагляд позаду, він спокійно набрав номер Юлії Володимирівни(тм), і увімкнув hands-off. "Ти(тм) вже знаєш?" - задзвенів сріблястий голос. "Умгу" - відповів Турчинов(тм), опустивши ту характеристику, яку приберіг для президента(тм) у приватному спілкуванні. "Ти(тм), сподіваюсь, цієї ночі знов підслухував?" "Аякже. Щоб я(тм) - та не підслухав, та ще й в такий момент" "Добре. Давай дуй сюди... ні, спочатку заїдь до наметового містечка, попередь наших, щоб слідкували за бабою Параскою(тм). Нам ще не вистачало, щоб вона(тм) повісилась через Віктора Андрійовича(тм). Обов'язково скажи, щоб накупили апельсинів, завтра перед Секретаріатом... чи перед Верховною Радою, роздушимо". Юлія Володимирівна(тм) хвильку поміркувала, намагаючись вигадати якусь стильну родзинку. "От що. Хай куплять найгниліші апельсини. І великий банан". Турчинов(тм) прикрив рот, щоб не розреготатись. Він(тм) згадав, як "бананами" воював в "Worms: Armageddon", особливо йому подобалось, коли банан потрапляв у ціль, і черв'ячок підривав себе, залишаючи замість себе надгробок. "Що, знову в Черв'яків грався?" - покепкувала Юлія Володимирівна(тм), ніби читаючи думки. "І звідки вона все це знає? Вона ж не підслухує, не шпигує..." - майнула думка у Турчинова(тм). А Юлія Володимирівна(тм) просто дуже добре знала тих, хто довго працює поряд з нею. Їй(тм) не треба було шпигувати, щоб знати про таємне захоплення Турчинова(тм) комп'ютерними іграми, бо той на вечірках завжди починав розповідати про свої рекорди, скіллзи та бонуси. "Грався" - зізнався Турчинов(тм). "Запиши ще Віктору Андрійовичу(тм) одну свою партію в "Черв'яків" і передай охоронцем, хай посміється". "Неодмінно" - сказав Турчинов(тм). Він навіть знав, які імена вигадає своїй команді, а які - супротивника. "Ну добре, давай їдь в наметове містечко, а потім - як закінчиш, одразу до мене. Удачі тобі!" Турчинов(тм) гречно подякував, і викрутив руля, розвертаючись на 180%. Філер з машини, порівнявшись з його "Фордом", знову щось прокричав про "клятого Шумахера", але Турчинов(тм) його уже не слухав. Він їхав до наметового містечка.

0

5

5. Доповідь Юлії Володимирівни(тм)

Юлія Володимирівна(тм) писала доповідь на "Круглому столі" на своєму ноутбуці, користуючись OpenOffice. Він подобався їй(тм) своєю стильною заставкою з синусоїдальними узорами та симпатичними чайками. Юлія Володимирівна(тм) любила все стильне, навіть прозаїчний Winamp у неї на робочому столі мав оригінальний вигляд (вона(тм) щомісяця заходила на Winamp.com, аби подивитись, чи нема там чогось красивого). Сьогодні, під настрій, вона поставила футуристичний скін Vengeance in Red. Іноді їй(тм) хотілось, аби хтось намалював скін з символікою БЮТ... або навіть з нею самою(тм), однак зайти на форум своїх фанів і про це попросити вона(тм) не наважувалась, бо знала, що крім фанів, там ще багато хто швендяє, а ті як намалюють - потім ще гірше буде. Залишалось сподіватись, що знайдеться хлопець чи дівчина з творчою жилкою, намалює щось таке, і запостить на Winamp.com.
На столі лежали свіжі роздруківки форума з "УП" та свого(тм) сайту. Їй(тм) стало набагато легше, коли вона прочитала пости форумчан, де вони дякували за послідовну позицію, і бажали наснаги, здоров'я та успіхів, а також визнавали її(тм) новим народним лідером. Це підіймало настрій, а також багато в чому знімало напруження, яке іноді мало не доводила до відчаю і бажання поїхати кудись в цивілізовану країну, подалі від усього цього. А зупиняло її(тм) те, що вона(тм) уже не мислила себе без цієї країни, без людей, які освідчувались їй(тм) у підтримці, а дехто й у коханні, без постійної роботи. Починалось усе із бажання стати відомою, із звичайного та природного для людей її(тм) типу честолюбства... а закінчилось тим, що вона(тм) непомітно для себе перетворилась на саме такого борця за свободу, яким їй(тм) радили бути іміджмейкери. Згадалось десь прочитане: "Прагнення тут ні до чого. Справжній король не прагне влади, його відповідальність прагне до нього. І охоплює його, і володіє ним. Цей Коронал новий, він ще мало зробив, а народ уже буркоче з приводу його декретів. А ти ще питаєш, чи мудрий він, чи справедливий. Ніякий узурпатор не може бути справедливим, він править з відчуттям провини, злочинний страх гризе його уві сні, і настане час, коли цей страх отруїть його і перетворить на тирана" (Юлія Володимирівна(тм) цитує "Замок Лорда Валентина" Р. Сілверберга - прим. Аффтара(тм)). Так, відповідальність охопила її(тм) і заволоділа нею(тм). Іноді вона(тм), накладаючи вранці макіяж, дивилась на себе в дзеркало, і не впізнавала. Вона стала зовсім... зовсім іншою. Здавалось, поряд з нею пророчиця з тієї книги, і каже: "І тим не менше, Леді Юлія(тм),цей підйом чекає тебе, і не я його тобі(тм) пропоную"... Не вона... І тим паче не Віктор Андрійович(тм)... Цей підйом їй(тм) пропонує народ, і вона від цього вже не відмовиться, бо це вже частина неї самої(тм).
В її кабінеті був величезний шкаф до самої стелі з книгами. Більшу частину займали европейські філософи, стояли томики Фукуями, Шпенглера, Гінса. Грецька антична філософія, декілька творів Цицерона і спогади Демосфена - вона часто перечитувала їх, адже автори цих книг були найкращими ораторами свого часу. А верхню полицю займали улюблені книги - вона(тм) любила тримати їх напохваті. Вона(тм) підійшла до шкафу, підставила табуреточку, і поглядом промайнула по акуратному ряду палітурок з обтріпаними краями, про себе повторюючи цитати по пам'яті. Всі читані не один раз. І з однієї з них вона(тм) візьме епіграф, який вона(тм) не промовлятиме, але який визначить суть її промови. Ернест Хемінгуей "Прощавай, зброя". "Там, куди я збираюсь, дуже темно. Нема людини, яка була б як острів, сама по собі...". Так, вона(тм) не одна, і запросить усіх до себе, в опозицію. Це уже не вперше. Але тепер люди почали вірити в те, що чогось варті - що вони не самотні, мов острови у бурхливому океані. Вона зняла книжку з полиці, спустилась на підлогу, і притискаючи книгу під пахвою, ще раз пробігла очима роздруківки. Так, все - саме так, і на душі у Юлії Володимирівни(тм) стало значно світліше.

0

6

6. Круглий Стіл

Перед тим, як сісти за Круглий Стіл, усі зібрались у залі для урочистих зібрань. Там поставили зручні крісла, столики, на які поклали свіжу пресу, а також наїдки і пляшечки з марочним вином, пивом та безалкогольними напоями. На невеличких тарілочках, прикрашених золотавим вензелем, в який вплітався тризуб, акуратно були розкладені шматочки канапе з бужениною та шинкою, прикрашені прапорцями з емблемами партій. Золотавий шматочок молочної грінки, на яким акуратно були нанизані кружочок шинки, буженини, огірка та яскраво-червоний шматочок перцю, чудово гармоніював з маленькими біло-червоними з сердечком, помаранчевими, малиновими з трояндою, яскраво-червоними з серпом та молотом, і синіми прапорцями. В прозорих вазах - салат з креветками та фруктами; салат з куркою, суницею та авокадо. а також прозаїчний олів'є. Поряд стояли келихи з вишуканим салат-коктейлем, навпіл з морозивом, на поверхні яких плавали шматочки ківі, вишень та суниці. На стіні хмурився портрет Віктора Андрійовича(тм), невдоволений чимось.
Віктор Федорович(тм) прийшов першим. Він(тм) спочатку узяв зі столу канапе з своїм прапорцем, потім хвильку подумав, і узяв з прапорцем БЮТ. Канапе виявилось чудовим. Він налив собі у високий келих пива "Рогань", яке виробляли в Харкові, і зручно умостився в кріслі. Зайшов Кушнарьов(тм). Він змовницьки посміхнувся Віктору Федоровичу(тм), і, підійшовши до портрету Віктора Андрійовича(тм) домалював йому роги, синім фломастером. Віктор Федорович(тм) погрозив йому кулаком. "Не може дочекатись імпічменту... Ще раз щось подібне утне, дам по морді" - подумав він. Кушнарьов(тм) стушувався, і теж сів читати пресу. удаючи, що нічого не сталось.
Віктор Федорович(тм) дістав з внутрішньої кишені зібганий вчетверо листок роздруківки, і ще раз перечитав щойно зідрану з форуму сайту Юлії Володимирівни(тм) байку Аффтара(тм) про ніч Віктора Андрійовича(тм). "Гарно пише, сцуко" - подумав він. - "Скажу комусь із наших бригадних, хай на форум підписку оформить, щоб як тільки щось новеньке - то одразу мені. О, і треба підсунути Віктору Андрійовичу(тм). Оце сміху буде!" Увійшов Хомутинник(тм). "Ось кого попрошу". Віктор Федорович(тм) поманив його пальцем, і коли він підійшов, показав роздруківку. "Скажи бригадним, хай підпишуться". "І знайти компромат, облити брудом, і випхати з форуму", - підтакнув Хомутинник(тм). "Здурів? А звідки я продовження візьму, ти подумав? Хай підпишуться на форум, і проведи тренінги, а потім звільни тих, хто екзамен не пройде, а то марку поганять перед росіянами" "Так вони ж по рекомендаціям..." "Фтопку твої рекомендації." - невдоволено сказав Віктор Федорович(тм) - "Вони у мене(тм) на сайті у тепличних умовах тренувались, і проти форумчан сайту Юлії Володимирівни(тм) тільки примітив гнати можуть. А Донбас порожняк ніколи не гнав." "Добре, буде виконано" "І дивись, як тільки щось новеньке, одразу мені на стіл!".
Увійшла Юлія Володимирівна(тм). На ній була стильна білий жакет з великим фігурним комірцем, великими гудзиками, але троянди на грудях, як минулого разу, не було; не дуже довга спідниця, яка відкривала стрункі ноги, і туфельки на високих шпильках. Костюм витончено доповнював сріблястий пасок. Трохи впалі від втоми очі приховували майстерно накладені темні тіні. Віктор Федорович(тм) одразу похапцем начепив окуляри. Він нікому не розповідав, що насправді скельця в них - зі звичайного скла, і він носить їх тільки для того, щоб виглядати не тільки солідним, а й інтелігентним. А перед Юлією Володимирівною(тм) він хотів виглядати саме так. Бо ж саме вона тоді очолила Майдан, і саме за нею він(тм) потай з таким захопленням стежив. "Оце ворог. Набагато кращий, ніж цей шкодливий кіт. Тигриця." - майнула думка. От їй б він із задоволенням віддав своє крісло - вона сильна. Віктор Федорович(тм) завжди поважав силу, а людей, які не здатні її демонструвати - безпомічними слабаками. А Юлія Володимирівна(тм) вміла робити це стильно і красиво. Тому, коли вона була прем'єр-міністром, він спокійно сидів, склавши руки, бо з таким ворогом воювати дуже важко на його полі. У Віктора Федоровича(тм) дома була повна відеотека її(тм) виступів, які він передивлявся перед кожним своїм, намагаючись увібрати в себе ту зібраність і природність. Через це і українську мову вчити почав - бо у вустах Юлії Володимирівни(тм) вона виглядала стильно. А йому(тм) дуже хотілось бути стильним.
"Привіт, Віктор Федорович(тм)" - грайливо привіталась вона, ніби нічого не сталось. "Привіт", затинаючись, промимрив Віктор Федорович(тм), навіщось намагаючись відкрутити ковпачок свого(тм) "паркера", крутячи його у протилежний бік. "Як справи?" "Оце читаю байки з вашого сайту". Це було єдине, що він міг сказати в даний момент, не затинаючись, мов першокласник, бо хотілось сказати українською, а в голову напихались чомусь знайомі з дитинства єнакієвські арготизми. Він зняв окуляри... Потім знову начепив. Мабуть, деяких жінок вчать якимсь чаклунським прийомам, подумав він(тм). В її присутності я(тм) втрачаю над собою контроль. Він(тм) простяг їй роздруківку. Юлія Володимирівна(тм) обережно узяла її, і прочитала перші декілька рядків. На її(тм) обличчі розквітла посмішка. "Ви вже читаєте українською?" - долинув до Віктора Федоровича(тм) її(тм) насмішкуватий сріблястий голос. "Так... ось, потроху" "Почитайте Остапа Вишню, вам повинно сподобатись. Там і про парламент є.". "Д-добре".
Юлія Володимирівна(тм) підійшла до столику, і узяла салат-коктейль. Читаючи байку Аффтара(тм), вона маленькими ковточками куштувала прохолодний напій, в якому траплялись шматочки ягід та фруктів. "Цікаво" - подумала вона. - "Цього я ще не читала. Стильно, і весело. Цікаво, він про мене(тм) щось напише? А про цей Стіл? Добре, якби написав. Увечері зайду на свій(тм) сайт і підпишусь на гілку". Вона обережно сховала аркушик у сумочку. Віктор Федорович(тм), який удавав, що читає газету, де на першій сторінці давали підбірку з його тогорічних виступів, а насправді не відривав очей від Юлії Володимирівни(тм), тихцем зробив жест "yes".
Увійшов Віктор Андрійович(тм). Побачивши сині роги на своєму портреті, він одразу сполотнів, і по його обличчю можна було прочитати бажання запустити в цей нещасний портрет чимось важкеньким. Погляд Кушнарьова(тм) одразу заметушився по залу, гарячково шукаючи, куди б це сховатись. Жарти-жартами, а він(тм) все ще президент(тм). Віктор Андрійович(тм) провів дуже важку ніч. А сьогодні попереду був дуже важкий день. Добре, що Рибачук(тм) уранці приїхав, і дав йому якихось пігулок проти страшного головного болю, який його(тм) мучив після випитого вночі віскі. Від них стало краще, а головне - з'явились хоч якісь сили. Він(тм) мляво привітався з усіма, і прожогом пішов до Круглого Столу. За ним свої місця зайняли усі учасники.
Останніми зайшли Симоненко(тм) та Мороз(тм). Сан Санич(тм) спеціально зайшов останнім, щоб, бува ніхто не побачив нового костюма від Кардена, який він собі придбав.
Круглий Стіл продовжувався страшно довго, як на Віктора Андрійовича(тм). Виступи були нудні і однотипні. Час тягнувся так, ніби був схожий на здоровенну солону тянучку. Віктор Федорович(тм) вивчав свою промову. яку учора увечері йому привезли зі штабу. Його(тм) губи ворушились, промовляючи пошепки кожне слово, а олівцем(тм) він проставляв наголос, щоб, коли говоритиме, промова звучала як єдине ціле, а не як завжди, рубаними окремими фразами. Мороз(тм) грав в преферанс з Симоненко(тм) на мобільниках через інфрачервоний порт. Останній(тм) відчайдушно махлював. Юлія Володимирівна(тм), з тонким олівцем із зображенням Кімі-тян, порівнювала два екземпляри Універсалу. Віктору Андрійовичу(тм) це одразу не сподобалось. Він згадав нічну розмову, і згадав, що Юлія Володимирівна(тм) від сьогодні його почне мочити. А цього він(тм) боявся до дрижаків. Нарешті настала її черга(тм).
Юлія Володимирівна(тм) набрала повітря в легені, і дозволила словам литись з її вуст так, як вони вранці лягали на електронний аркуш паперу. Вона розповіла, як щойно шукала відмінності в варіантах Універсалу, показуючи ті поступки, на які довелось піти Віктору Андрійовичу(тм). Той(тм) потер руки. "А вона мене і справді мочить" - подумав він(тм). - "Вона мене в такому світлі показує, що я тут стаю на Леоніда Даниловича(тм) схожий". Це викликало у нього знову напад люті. На якійсь фразі, особливо, як йому(тм) видалось, образливій, він(тм) не витримав, і перебив її(тм). Але Юлія Володимирівна(тм) зухвало відповіла, що це є опозиційна оцінка, і драматично граючи своїм(тм) голосом, почала говорити про те, що формує міжфракційну опозицію. Після слів "Наша позиція залишилась незмінною, вона глибоко видихнула, поклонилась, і сіла". Віктор Андрійович(тм) прямо полум'янів від люті. Спочатку ці роги... Потім віскі... Потім пігулки Рибачука(тм)... Потім знову роги... Тепер оцей виступ. Та вона(тм) у 2009-му стане президентом з таким відсотком, що Лукашенко(тм) від заздрості удавиться! А мене(тм) на звалище історії випруть! І він вихлюпнув на Юлію Володимирівну(тм) все, що накипіло, не тямлячи себе від злості. Юлія Володимирівна(тм) аж почервоніла... "Як він так може" - подумала вона. - "Він що, не розуміє, що так треба? Що нема іншого виходу у нас. Чи йому уже лють та віскі розум застують?" У Віктора Федоровича(тм) задзижчав телефон - прийшла смска. "Ставлю 5 баксів, що вона дасть йому ляпаса. Р." "Прийнято" - відповів Віктор Федорович(тм). Юлія Володимирівна(тм) нелюдським зусиллям примусила себе заспокоїтись, тільки щоки трохи почервоніли, а в кутках очей виступили ледь помітні брильянти-сльозинки.
А потім Круглий Стіл закінчився. Віктор Федорович(тм) підкликав Кушнарьова(тм), і прошепотів йому: "Піди штовхни промову". "Здурів? Я тільки одну промову вчив, ту, яка з приводу розпуску парламенту" "То її й кажи, головне - щоб репортери хвилин 5 сюди не потикались. Зрозумів?" "Добре" - і Кушнарьов(тм) пішов до пританцьовуючих під дверима від нетерпіння репортерів, на ходу міркуючи, що саме, а головне - як, буде брехати. Юлія Володимирівна(тм) на хвильку затрималась в дверях, чекаючи на Віктора Андрійовича(тм). Той(тм) був аж червоний від сорому, але все-таки набрався сміливості, і підійшов. І подивився їй(тм) у вічі. Хвилину вони просто дивились один на одного, здригнулась тільки щока Віктора Андрійовича(тм), і зненацька саме по ній маленька рука нанесла дзвінкого ляпаса. Не сильного, але дуже образливого. Віктор Андрійович(тм) схопився за щоку, а Юлія Володимирівна(тм), немов задихаючись від зненацька ставшим таким задушливим повітря, прожогом кинулась на двір. Туди, де її чекали люди, такі живі, такі радісні, не зважаючи на фрустрацію та шок, і такі близькі...
Віктор Федорович(тм) вчергове зняв окуляри, і удав, що нічого не бачив.

0

7

7. Сон Віктора Федоровича(тм):

Віктор Федорович(тм) побачив себе у залитому золотавим сонячним світлом залі із тонкими сьодзями, розписаними японською класичною графікою. Зі стелі звисали чорно-жовті та чорно-червоні прапори, на яких полум'яніли написані рваними рухами пензля ієрогліфи. Він(тм) був у обладунку для кендо, але в руках міцно тримав величезного еспадона з клеймом вовка біля масивного ефесу, впираючись лезом в підлогу із світло-рожевого та світло-зеленого візерунчастого мармуру. Навпроти у білому з червоною оксамитовою облямівкою шовковому кімоно, босоніж, стояла Юлія Володимирівна(тм). Тонкий пасок був чорний із пурпуровими смугами. В правій руці вона тримала тонку катану, прикрашену майстерним гравіюванням. Золотаві коси були зібрані не у звичайну зачіску "сонячне коло", яке вона завжди носила, а в тугий хвіст. У повітрі висіла якась ледве чутна мелодія, схожа на спів флейти-шакухачі.
Чийсь голос викрикнув різке слово "tatakai", і усе прийшло в рух. Він(тм) крутонов клинок, зробив класичну "вісімку" у повітрі, і виставив лезо вперед. Юлія Володимирівна(тм) іронічно посміхнулась, підняла катану над головою, щоб сонячний промінь ковзнув по ідеальній поверхні, і лівою рукою поманила супротивника. Він(тм), як потужний паротяг, зірвався з місця... і лезо тільки ковзнуло по кромці загартованого японського меча, а сама Юлія(тм) легко ухилилась. Він(тм) швидко повернув клинок, намагаючись підчепити тонке лезо юліного(тм) меча шипастим ефесом, а саму її(тм) затиснути в клінч. Юлія(тм) зробила крок убік, і, вигнувшись дугою, вислизнула з його(тм) потужних обіймів. "Дзах!" - мечі зіштовхнулись, і фейєрверк райдужних іскор розсипався навколо бійців. Майстерна підсічка, але Юлія Володимирівна(тм) підстрибнула, і зробила сальто назад. Вона посміхнулась, і накреслила кінчиком леза в повітрі сріблястий візерунок, ніби кепкуючи з потужного, але неповороткого супротивника.
Віктор Федорович(тм) глибоко вдихнув, і його закрутив вир швидкого бою, де його еспадон видавався продовженням руки, а катана Юлії Володимирівни(тм) - тонким променем лазера, який спалахами з'являвся то в одному місці, то в протилежному. Дзеренчання кромок лез, коли два клинки зустрічались - то перед очима, то десь під животом, а то й за спиною. Широке і тонке леза зненацька зупинились перед очима, і як світлові промені зіткнулись погляди - його(тм), наповнений жагою бою, та її(тм) - холодні, але з веселими задерикуватими іскорками у куточках. Віктор Федорович(тм) швидко підняв клинок, чіпляючи шипами катану, і вириваючи її з рук Юлії Володимирівни(тм). З жалібним дзвоном клинок відкотився кудись убік. Все. Вона без зброї. Віктор Федорович(тм) задоволено посміхнувся, і велетенський клинок повільно почав опускатись на, здавалось, беззахисну маленьку жінку. Але вона(тм) тільки посміхнулась своєї коронною посмішкою, її(тм) руки злетіли вверх, і долоні міцно затисли широке лезо еспадону. Великий розмір меча Віктора Федоровича(тм) тепер було повернуто проти нього самого. А потім Юлія Володимирівна(тм) відштовхнулась, і, використовуючи еспадон як опору, зробила карколомне сальто над Віктором Федоровичем(тм), згрупувалась, і покотилась мов білий м'яч, підхопивши по дорозі свою катану. Ще одне сальто - і вона знову на ногах. Кімоно сповзло з неї(тм), відкриваючи сріблясте трико з великим червоним серцем на грудях. Такою вона(тм) видавалась ще більш сильною, ще більш небезпечною, а катана, яку вона міцно тримала в обох руках, ніби була її(тм) органічною частиною...
Додивитись цей сон Віктору Федоровичу(тм) не дав дзвінок телефона. Він(тм) тихо матюкнувся, щоб не розбудити дружину, і підняв трубку. Далекий голос щось пробелькотав про те, що Юрій Віталійович(тм) згоден працювати в уряді. Віктор Федорович(тм) мляво подякував, і сказав, щоб за ним все-таки стежили. Потім поклав трубку, і знову задрімав, десь глибоко всередині мріючи, щоб цей сон продовжився, і саме він(тм) виграв, хоча б нереальний, але все-таки бій з цією жінкою.

0

8

8. Сон Віктора Андрійовича(тм):

Віктору Андрійовичу(тм) снилось, ніби він у своєму кабінеті на Банковій, готується до якоїсь урочистої учти. Поряд з ним крутяться іміджмейкери, парикмахери, модельєри. Його одягають, акуратно припасовуючи регалії Президента. Трохи пудри на скалічене обличчя, приховуючи бугристу шкіру, потім одеколон... Зненацька він відштовхує від себе всіх, скидає дорогий костюм, всі президентські атрибути летять у вікно, де їх підбирають волоцюги, і хизуючись один перед одним, кривляються та танцюють, ніби вони замість Віктора Андрійовича(тм) виступають по телебаченню, зустрічаються з іноземними послами та виголошують промови. Він(тм) надягає простий спортивний костюм, прожогом спускається на перший поверх, вилітає з парадного входу... і бачить перед собою нескінченне зелене поле. Йому(тм) так захотілось пройти по ньому, торкнутись рукою колосків ще не стиглого жита, відчути м'який лоскіт їх ворсинок. Вдихнути свіжий запах поля. Він побіг... побіг туди, уперед, де його чекав рідний дім, який видавався таким далеким, за мільйони кілометрів... а іноді і за мільйони років у минулому. Там було все, що він любить. Ось і він... З дверей з радісним сміхом вибігають діти, а у сінях стоїть мати. Вона померла тільки рік тому, у 2005-му. Іноді Віктору Андрійовичу(тм) здавалось, що насправді вона кудись далеко поїхала, і він(тм) завжди може прийти до неї з своїм болем та тугою. Він упав на коліна, і притис до серця дівчат, своїх дорогих дівчат, заради яких був ладен накласти життям... і навіть всім, що мав. А мати підійшла, і лагідно, розуміючи все, розкуйовдила його волосся. Все було так добре, і так звично. Він(тм) пройшов у невеличкий садок поза домом, де стояли його вулики. Підходив до кожної з цих маленьких хатинок, слухав розмірене, спокійне гудіння бджіл. Банкова була темним, похмурим місцем, де ніколи не було цього золотавого сонця, запаху меду та свіжих материних пиріжків на молоці, щасливого дитячого сміху... і спокою. Телефонні дзвінки, голоси, які розмовляли жорсткою мовою ультиматумів, сріблястий, але твердий голос Юлії Володимирівни(тм), який кликав до бою... і тихий голос десь вглибині себе, який настійливо пропонував все кинути, і віддати владу тим, хто її так хоче, а боротьбу - тим, хто вміє боротись.
Потім він(тм) підняв погляд, і побачив десь вдалині, там, де залишився Київ, великі, чорні хмари, всередині яких загрозливо пробігали тонкі нитки блискавок. В повітрі з'явився запах озону, а потім долинув звук грому - наче постріл потужної гармати. Він(тм) спохопився, і кинувся назад, через поле, чимдуж швидше. Однак коли він(тм) добіг до Банкової... то побачив, що будівля напіврозібрана, і сотні робітників, наче мурахи, обліпили її, розбираючи по цеглині Секретаріат, з будинку Верховної Ради зник прапор, а дах був практично повністю розібраним, відкриваючи пусті лави сесійної зали. "Стійте!" - відчайдушно скрикнув він(тм). - "Я повернусь! Я знову буду Президентом України!" Однак робітники не спинили роботи навіть на секунду, і швидко робили свою справу.
"Що ж я накоїв!" - Віктор Андрійович(тм) схопився за голову і... прокинувся в холодному поту. Сів, важко відсапуючись і усвідомлюючи, що все, що він щойно побачив відбувалось лише уві сні. Він намацав на тумбочці біля свого ліжка пакунок з таблетками люміналу, який тримав останнім часом біля себе постійно, аби спати без снів, таких страшних та важких. Господи, коли вже скінчиться ця важка відповідальність і цей комплекс провини кудись зникне, думав він, лежачи на подушці, і вслухуючись у розмірене дихання Катерини(тм). Навіть уві сні нема від неї спокою. Адже все буде добре... він(тм) щиро на це сподівався, принаймні.

0

9

9. Сон Юлії Володимирівни(тм):
Юлія Володимирівна(тм) побачила, що вона стоїть перед велетенською горою. Це була навіть не просто гора, а патріарх всіх гор. Могутні пасма підпирали її верхівку, яка губилась десь у хмарах, крізь які можна було побачити чисту блакить крижаного неба, яке тільки буває високо в горах або на Крайній Півночі. Верхівку оповивало райдужне гало полярного сайва, яке мерехтіло та переливалося, мов зіткане з дорогоцінного каміння. Туди, до самого неба, вела огорнута туманом дорога, стара, вищерблена, на кожному камні було вирізьблено герб, літера чи символ. Вітер співав свою пісню, проходячи крізь численні печери, краплі води, падаючи, дзвонили в сталагміти, наче в дзвіночки, і створювали величну музику...
Вагаючись, Юлія Володимирівна(тм) ступила на дорогу. Один крок, наступний, третій... і ось вона(тм) уже упевнено крокує дорогою, наступаючи витонченим чобітком, на зображення соколів, кречетів, левів, потім підковок та корон. Аж тут назустріч з туману виступили троє. Один був молодий, схожий на польського шляхтича, у дорогому жупані із золотим позументом. Другий - кремезний, з обличчям, мов висіченим з каменю та довгими рудими вусами, у червоному козачому жупані з великою, порепаною від багатьох битв, шаблею за поясом. Третій був невисокий, з великим носом на видовженому обличчі, впалими палаючими очима та зламаною шаблею в руках, теж у козачому вбранні, але добряче пошматованому, мов його хазяїн щойно вийшов з бою. "Я - гетьман Юрій Хмельницький" - мовив молодик - "Мене запам'ятала вся країна як великого гетьмана, сина славетного Богдана Хмельницького". "А я - Оліфер Голуб" - гордовито сказав наступний - "Я був найкращим серед козаків, і мене обрали гетьманом за мою силу та вдачу" "А я - Ілля Караїмович", тихо сказав останній. - "Я був першим у бою, і останнім у відступі" "Хто ти?" - запитали всі вони. "Я - Леді Юлія(тм)" - відповіла вона. "Ти ніколи не досягнеш вершини" - скрикнули вони. - "Ми - найвеличніші гетьмани, схились перед нами, і може, ми дозволимо тобі бути поряд" Юлія Володимирівна(тм) сріблясто засміялась. "Ви повністю забуті" "Ні! Ні! Ні!" - закричали гетьмани. "Ось ти" - вона показала на Юрія - "Юрій Хмельниченко. Тебе ніхто не пам'ятає" "Моє ім'я записане у списку гетьманів" - знизав плечима той. "А ось ти - Голуб. П'ятсот років стерли твоє ім'я навіть з історичних хронік". "Тоді подивись, скільки нас" - і той помахом руки вказав вдалину. Звідти виходили інші, деякі схожі на тіні, деякі - здавалось, цілком живі та матеріальні. "І що?" - поблажливо сказала Юлія Володимирівна(тм) - "Ви всі - Хмельницький, Голуб, Караїмович, Потребацький, Зборовський, Кулага - ви всі тільки імена" "Тільки імена..." - луною озвались тіні, і зненацька почали перетворюватись на згустки світла, і летіти просто до неї. І вона(тм) побачила, що це - кулі, кулі для жонглювання. Вона підхопила перший, другий, третій... і ось вона(тм) жонглює ними всіма. Вона(тм) вибрала найвеличніших - Дмитра Вишневецького, Самійла Кішку, Северина Наливайка, Петра Сагайдачного, Михайла Дорошенка та Івана Сірка, і упевнено, майстерно почала жонглювати, і сяючі сфери утворили над нею коло світла, яке розвіювало туман. І вона(тм) побачила перед собою пряму дорогу, яка вела просто на вершину. А обабіч дороги стояли люди - серед них були її родичі, її друзі та знайомі, а далі - просто люди, які щодня проходили повз неї, які голосували за неї, які підтримували її, і навіть ті, хто був проти, і навіть вороги. Вони там були всі. А дорога вела до недобудованого величного храму з сяючими золотом куполами, навколо якого були складені скирти золотавих ясенових дощок, білого каміння, сірого цементу та банки яскравих фарб, а біля нього вона побачила величного старця у чернецькій сутані з довгою сивою бородою, який спирався на гіллястий костур, ніби виламаний із могутнього дубу сильною рукою билинного богатиря. Сяючі сфери тепер крутились навколо неї самі по собі, утворюючи корону. "Хто ти?" - урочисто запитав старий Калнишевський, останній гетьман України. "Я - Леді Юлія(тм)". "Хто вона?" - так само урочисто запитав у людей Калнишевський, і сказали родичі: "Вона - Леді Юлія(тм)", і сказали друзі "Вона - Леді Юлія(тм)", і сказали люди "Вона - Леді Юлія(тм)", і сказали вороги - "Вона - Леді Юлія(тм)". І луна рознесла ці слова по горам, і повторила тричі по три рази. "Куди ти йдеш?" - запитав знову Калниш. "Я йду додому" - сказала вона(тм), і у неї(тм) виникло відчуття, що саме так і є - вона йде туди, де її(тм) дім, де вона(тм) нарешті буде вдома. "Чого ти хочеш?" - запитав Калниш востаннє. "Я хочу..." - вона запнулась, дивлячись у сяючі золотавим світлом допитливі очі старого гетьмана. "Я хочу стати архітектором, і добудувати цей храм". "Тоді йди" - Калнишевський радісно посміхнувся у бороду, і пропустив її вперед, салютуючи їй костуром. І вона(тм), з відчуттям піднесеності, з відчуттям повернення туди, де потрібна, ступила на мармурові ступені храму...
Юлія Володимирівна(тм) прокинулась від того, що у вікно зазирнуло сонце. Був понеділок, а на мобільному вже висіло декілька викликів. "Я так міцно спала?" - подумала вона, потягуючись. "Зате який сон. Хочеться боротись далі". Вона простягла руку за мобільником, і набрала номер. Починався довгий і важкий день, але чомусь... не дивлячись на все, для неї він уже був світлим.

0

10

10. День Народження Леоніда Даниловича(тм)

Леонід Данилович(тм) сьогодні вирішив поспати. Взагалі, з тих пір, як він перестав бути президентом, чи то пак головним Хрещеним Батьком країни, він(тм) тільки те й робив, що відпочивав. Спочатку на Канарських островах, але там швидко набридло - у них прапор був надто схожий на український. Громадянський прапор там без корони і левів, біло-блакитно-жовтий. Такий урочисто підіймали кожен день у всіх фешенебельних отелях. А зранку білу смугу якось не помічаєш, і видається, що ти дома, в Маріїнському палаці. А від цього одразу хапають дрижаки, бо хто його знає, може, борці з кучмізмом десь за рогом... Або Юля(тм) прийде, і почне кепкувати. До речі, про Юлю(тм)... Леонід Данилович(тм) сунув руку під подушку, де лежав його мобільник, і видалив з чорного списку її(тм) номер. Сьогодні ж бо великий день - його день народження. Звичайно, вона(тм) йому не дзвонитиме, але хтозна... Приємно було б отримати поздоровлення і від неї(тм). Від цих двох йолопів(тм) крім стандартних вітань нічого не дочекаєшся, хіба що приїде від них якийсь лакей і привезе пляшку марочного вина, чи елітної водки, перев'язаною червоною стрічкою із золотавим написом "З днем народження". І що він(тм) з тими пляшками робитиме - за два роки відпочинку у нього їх уже повний бар назбирався. Напруження ніякого нема, стресу нема, то й алкоголізм кудись дівся. Навіть плівки Мельниченка слухати не тягне, хоча є повна колекція, спеціально по всій Петрівці ходив, звичайно, інкогніто, задовбав всіх піратів, і хтось з них, тільки щоб відстав, ламанув архів Бориса Абрамовича(тм), і скачав усі диски. Він тихенько засміявся, згадуючи, як матюкався Борис Абрамович(тм), якому він того ж вечора подзвонив, і, захлинаючись від радощів, повідомив - у мене повна дискографія. А потім, як воно було: приходив він увечері, злий, втомлений (мабуть, Віктор Андрійович(тм) зараз таким приходить додому - подумав він), включить чергову плівку - і світ стає трохи кращим, особливо під гарну водку. "Немирофф". Чи "Союз-Виктан". А на його другу інаугурацію Володимир Володимирович(тм) привіз був ящик "Путінки", то він її за тиждень випив. Оце був час. А тепер... сиди тільки, відпочивай. Домініканська Республіка приймає всіх, головне, аби були гроші. А цих зелененьких папірців він наскладав багато, цілий фонд. На всіх вистачить.
"Цікаво", - солодко потягнувся він. - "Хто подзвонить першим?" Віктор Андрійович(тм)? Ні, я його тоді надто налякав, він мені щось пришле таке, офіційне, за вклад в розбудову, чи ще щось. Віктор Федорович(тм)? Ні, цей забуде, якщо вчасно йому не нагадає Медведчук(тм), чи Волков(тм). А ці два брати-акробати завжди зайняті якимись тільки їм зрозумілими справами, а іноді незрозумілими навіть їм самим. Він(тм) позіхнув, і знову задрімав.
Зненацька телефон під подушкою прямо вибухнув потужним маршем "Sohne". "Господи", аж підскочив Леонід Данилович(тм), "І скільки ж я випив, коли на номер Віктора Федоровича вішав рінгтон "Rammstein"...". Мабуть, таки багато, думав він, натискаючи кнопку "Прийнято", і підносячи трубку до вуха. "Добрий ранок, дорогий Леонід Данилович(тм)" - почувся бадьорий голос, і одразу стиха забуркотів - "Чорт, куди я папірець з привітанням подів?" "Вітя, говори без папірця" - давлячись від реготу, сказав Леонід Данилович(тм). - "А то ти зараз точно, як Єльцин чи Горбачов. Ти не думав у пародісти йти?" "Думав. Але у мене погана дикція, я завжди наголос погано ставлю, навіть зараз собі виписав важкі слова" "Тридцять прОцентів моїх дОцентів кажуть пОртфель" - покепкував Леонід Данилович. На тому кінці трубки голосно зареготали, і кілька разів навіть по чомусь кулаком стукнули. "Ой... не можу..." - видушив Віктор Федорович(тм) - "Тридцять прОцентів...", і знову зайшовся сміхом. Нарешті він відсміявся, і сказав: "Добре, хай без бумажки. Усього тобі найкращого, Папа, щоб справи ладнались, а клієнти не упирались" "О, а казав, що без бомажки не вмієш" "Та це я фільм дивлюсь, тут боса мафії так поздоровляють" "А-а, то ти фільмографію Копполи дивишся?" "Умгу. А то кепкують, що я класики не знаю. Ну звідки я знав, що та Анна була не Ахмєтова, а Ахматова... Ось, надолужую, а то ще на чомусь піймають" "Ну добре, надолужуй. Щасти тобі". Гудок.
Леонід Данилович(тм) натяг капці - усе одно прокинувся - і почвалав до ванної. Він дістав з полиці "Колгейт", видушив пасту на щітку, змастив зуби, і почав завзято копирсатись щіткою у себе в зубах. Частково вставні, частково власні, вони чомусь завжди швидко обростали камінням. Коли у нього пів-обличчя було замащено пастою, знову задеренчав телефон. На цей раз скандували "Ю-щен-ко! Ю-щен-ко!". Цей рінгтон він скачав у Пінчука(тм), який постійно бігав на Майдан по дармові бутерброди з ковбасою та сиром. "Умфі-помфі-шофх" - промурмотів він в трубку. - "ЩО?" - перелякались на тому кінці - "Я потрапив в Уганду?" "Фурень, я фуби чифу" - проковтнувши частину пасти, спересердя сказав Леонід Данилович(тм) - "Тьху! Все, можна нормально говорити" "Фу-у, а то я думав, якийсь африканець з дислексією на проводі" "Я тобі дам африканець! От візьму, і надрукую про тебе компромат. Це ти мене так поздоровляєш, синочку?!" "Ні-ні" - одразу задріботів голос Віктора Андрійовича(тм) - "Я хотів побажати вам щастя, здоров'я, щоб фонд ваш ріс, і доходи не зменшувались. І ще... і ще я вам орден дам, почесний" "Не треба ордена" - відходячи, мовив Леонід Данилович(тм) - "Спасибі й так. Ну як, все нормально, реформу відміняти будеш?" "А біс його знає. Вони там якийсь законопроект прийняли, що політреформу відміняти не можна" "А я тобі казав - подзвони в СБУ. Може, мені подзвонити замість тебе?" "Ти що... Ладно, там видно буде. Все одно парламент на канікулах. Я вам надіслав краще французьке шампанське. Катерина(тм) десь по старим зв'язкам дістала" "О, добре. Шампанське я люблю, добре що додумався не водку надсилати" "Ну що я, не пам'ятаю минулого року" "Умгу. Прислав ти мені тоді самогон з Хоружівки, я від нього потім проносом маявся. Сподіваюсь, на цей раз не на Привозі купували?" "Ні, я ж кажу - Катерина(тм) дістала. Одну пляшку ми самі роздушили, так що не переживайте. Якщо отруїмось, то разом. Добре вам відсвяткувати" "Ага, тобі добре - тебе діоксином труїли, у тебе імунітет на рідкісні яди. Добре, спасибі. Дзвони." Гудок.
Привівши себе в порядок, Леонід Данилович(тм) довго крутився перед дзеркалом, намагаючись приховати добрячого животика. "Ввечері з Людкою підем в Оперу. В смокінгі я буду товстун-товстуном" - переживав він. Потім у двері постукав коридорний і заніс пакунок з печаттю Посольства України, і грифом "Особисто в руки". Шампанське від Віктора Андрійовича(тм). Він відкрив кришку... а звідти вистрибнув кумедний ведмедик з різким сміхом, від якого Леонід Данилович(тм) скрикнув "Бомба!" і сахнувся від несподіванки. Ведмедик тримав табличку з написом "Прєвєд", а нижче маленькими буковками приписано "кросавчег". Леонід Данилович(тм) всміхнувся, дістав ведмедика з коробки, і акуратно поставив на поличку. Дно під ним було запечатане посольською печаттю. Він(тм) дістав кинджала (подарунок якогось арабського принца з Дубая), і обережно її зламав. Там була пляшка, запилена, стара, з напівстертим тавром на пробці, на якому ледь було помітно французький готичний напис. "Ти диви, на цей раз явно не з Привозу. Нарешті він щось пристойне надіслав" - подумав Леонід Данилович(тм). Але пляшка відправилась у холодильник. Увечері зроблю собі день народження при свічках, з дружиною... і, сподіваюсь, приїде дочка. Мугикаючи собі під ніс якусь пісеньку, він зробив собі великий бутерброд, налив в келих вина, і вмостився в кріслі біля вікна. Аж тут ніжно задзвенів мобільник, граючи "San Francisco". Леонід Данилович(тм) мало не вдавився бутербродом. "Може, помилка?" - майнула думка - "Чого це Юлія Володимирівна(тм) про мене згадала? Чи це хакер знов до лінії підключився, і хоче наді мною познущатись?" Він згадав, як позаминулого дня народження, коли він ще був президентом, хтось потай завісив вікно величезним плакатом, де Леонід Данилович(тм) був у повному пуштунському костюмі, і приписав нижче свій девіз "Неминучий засуд душманові Кучмі(тм)". Він з острахом узяв трубку, і сказав нейтральне "Алло?" "Леонід Данилович(тм)" - задзвенів до болю знайомий сріблястий насмішкуватий голос - "Впізнаєте?" "Юлю(тм)? А що це ви про мене згадали? Я ж, ткскзть, злочинець." "А я хотіла вас поздоровити з успіхом вашого плану наступництва, двома гарними синами, ну й, заразом, із днем народження" "Угу, не сини, а нещастя. Краще б дочку завів... хоча дочки завжди потім з гнізда вилітають" - подумав Леонід Данилович(тм), згадавши власну дочку, яка вийшла за Пінчука(тм), і кудись одразу чкурнула подалі від політики. А вголос сказав: "Дякую за поздоровлення. Як ви там? До нас перебиратись не збираєтесь? Тут тепло, спокійно, ніяких проблем, ніяких репресій" "Ні, мені й тут подобається. А от ваших синів я б залюбки до вас відправила" "Що, знову хочете революцію робити?" "Ще не знаю. Не я ж вирішую, а народ" "А з якого це числа народ щось вирішує?" "Як з якого? З шкопирнадцятого" - покепкувала Юлія Володимирівна(тм) - "Він завжди вирішує. От ви народ не слухали, от і сидите зараз на Домініці" "Буду я ще народ слухати. Є ж телефон" "Дон Корлеоне з вас таки непоганий, я чула" "Що, знову Турчинов(тм) підслухав?" "Ага. У мене мп3-шка навіть є" "О, то надішліть, я збираю колекцію, це буде найкращий мені(тм) подарунок" "Такий простий подарунок? Добре, я пошлю милом" "Із нетерпінням чекаю" "А ви ще синів чекайте в гості" - заграв смішинками сріблястий голос Юлії Володимирівни(тм) - "Вони скоро поприїздять до вас" "Там подивимось" - мугикнув Леонід Данилович(тм) - "Щасливо вам. Не попадайте під репресії... хи-хи" "Я вже звикла" Гудок.
Леонід Данилович(тм) зітхнув, поклавши трубку. Потім знову перемістив номер Юлії Володимирівни(тм) у чорний список, хай не кепкує зайвий раз. Дзенькнув комп'ютер на столі "Вам прийшла пошта". Він(тм) трохи повеселішав, і присунув крісло ближче до динаміка. Він любив такі записи слухати по декілька раз. Гарний подарунок, найкращий...

0

11

11. Відпочинок Юлії Володимирівни(тм)

Юлія Володимирівна(тм) вирішила втекти. Вона(тм) поїхала на аеродром, де стояв її(тм) особистий літак марки Cessna - маленький, схожий на білого птаха. Сліпучо-білий фюзеляж прикрашав логотип БЮТ - саме цим літаком колись вона(тм) літала країною, з блискавичною швидкістю переміщуючись і виголошуючи промови, які запалювали в людях вогонь надії. А тепер він відвезе її(тм) додому. Біля трапу її(тм) зустрів пілот - молодий чоловік в акуратному темно-синьому однострої, який від звичайного відрізнявся тільки значком БЮТ на лацкані. "Додому, Льоню" - попросила вона(тм), дозволяючи шаленій втомі нарешті заповнити весь її маленький всесвіт, який звівся до автомобіля, дороги до Борисполя, і цього маленького літака. Хотілось відпочинку, побути в кругу сім'ї. Забути весь цей зрадливий світ політики, де кожен норовить встромити ножа в спину, в обличчя каже одне, думає друге, а робить - третє. Може, приїде Саша(тм), тоді усі будуть у зборі. Шон(тм) гратиме щось із Блекмора, тихо потріскуватимуть дрова в справжньому каміні, який вона влаштувала в своєму котеджі під Дніпропетровськом, все буде спокійно, тихо, затишно - як вона любить. Там її Батьківщина, там вона(тм) удома, і там набереться нових сил. Пілот обережно підтримав її, і допоміг піднятись по трапу, і зайти в салон. Вона(тм), виснажена, з напівзакритими очима, які за лічені хвилини перетворились на чорні провали - далась взнаки напруга останніх тижнів, без сил опустилась в м'яке сидіння, і навіть не відчула, як пілот обережно застібнув на ній пасок безпеки. Вона(тм) повільно провалювалась в сон, важкий, з туманними образами, сповнений втоми. "Додому" - ледь чутно прошепотіла знову вона. "Не хвилюйтесь" - поштиво сказав пілот. - "Скоро ви будете удома". Він пішов в кабіну, там узяв трубку телефону, і набрав Турчинова(тм). "Так" - той одразу узяв слухавку. - "Як там Юлія Володимирівна(тм)?" "Кепсько. Здається, вона перевтомилась, їй треба терміново відпочинок. Вона хоче, аби я повіз її додому в Дніпро" "Вези. Подзвониш ще її мамі, хай зустріне. А я зроблю так, щоб її ніхто не турбував принаймні пару днів. Пущу різні чутки, люди все одно не повірять, а от серед журналістів паніку посію, і вони її залишать у спокої. О! Навіть знаю, куди її відправити. Давай, дій." Гудок. Наступним номером пілот набрав номер матері Юлії Володимирівни(тм). Голос забився в трубці, наповнений турботою та переживаннями, коли він розповів, як себе насправді почуває її донька. А потім - твердий наказ: "Негайно лети сюди. Я приготую її улюблені страви, запрошу всіх, щоб вона була серед тих, хто її любить. Давай, швидше!" Тоді Льоня сів до штурвалу, руки упевнено лягли на панель, автоматично знаходячи потрібні перемикачі. А потім, старт-сигнал з диспетчерської вежі, і білий птах із яскраво-червоним серцем стартував у похмуре, схоже на телеекран, увімкнений на мертвий канал, небо. Пункт призначення: Дніпропетровськ.

(А тепер прохання не кидати в Аффтара(тм) стільцями - він просто намагався нафантазувати, що ж таке могли підготувати в подарунок втомленій Юлії Володимирівні(тм) друзі і фани, тим паче, що хтось хотів поєднати політику з фентезі. Попередження: реалії він практично не вигадав - подібна місцевість дійсно існує на території України, як і подібні дійства. Імена, реалії та ще дещо - знайдіть самі, що і звідки - узято з "Валентина Понтифекса" та "Володаря перснів". Аффтар(тм) також виражає вдячність Рітчі Блекмору та Кендіс Найт).

Юлія Володимирівна(тм) прокинулась від запаху свіжих квітів. Не розплющуючи очей, вона глибоко вдихнула запах свіжого лісу. Навколо дзвеніла якась приємна музика, мов хтось повільно перебирав струни гітари та лютні. "Напевне, Шон(тм) грає" - подумала Юлія Володимирівна(тм), і усміхнулась куточками губ. Вона солодко потяглась, і розплющила очі. Вона лежала у невеличкій альтанці, прикрашеній свіжими квітами - ніжно-рожевими гладіолусами, великими червоними монтбреціями, яскраво-синіми розетками агапантуса та віночками, сплетеними з лісових мальв. На ній була біла сукня з довгою спідницею та сітчастим корсетом, декольтованим на рівні плеч. Рельєфні узори, прикрашені бісером та золотим шиттям, спускались до пояса, закінчуючись під широким білим паском з великою сріблястою застібкою у формі метелика. Волосся було акуратно укладене "сонячним колом", але в нього були акуратно вплетені сріблясті ниточки. "Як справжня принцеса" - майнула думка. Вона підвелась, сукня приємно зашурхотіла, падаючи на землю, і закриваючи відкриті модельні туфельки на високій шпильці. Юлія Володимирівна(тм) вийшла з альтанки, і озирнулась навкруги - це був справжній дубовий гай, старий та мудрий. Могутні дерева велично шуміли листвою, серед них де-не-де видно було зелено-пухнасті сосни, липи, навіть кедр. Десь вниз вела вимощена жовтим камінням дорожка, звідти лунала музика. Вона закружилась, мов згадавши юність, заливчасто сміючись. Це сон. Напевне, це такий сон, думала вона. Я попала в справжню казку, то нехай так і буде. Ну її, ту політику. І вона(тм), акуратно притримуючи спідницю, побігла вниз по доріжці. І остовпіла, зачудовано дивлячись навкруги. Перед нею розкинулось величне озеро, посеред якого був вкритий лісом острівок. Серед дерев вгадувалась якась будівля, схожа на невеличкий римський храм. А біля берега погойдувався невеличкий човник, в якому сидів сивочолий кремезний перевізник у великому капелюсі. Юлія Володимирівна(тм) підійшла до нього. "Скажіть будь-ласка, де я?" Човняр привітно всміхнувся їй, зняв капелюх, і церемонно вклонився. "Вітаю вас", - сказав він приємним баритоном. - "Це озеро називають Озером Сліз. А отам - Острів Кохання. Там зараз свято. Хочете, я вас туди відвезу?" "Охоче" - простягнула йому руку Юлія Володимирівна(тм), і він допоміг їй(тм) сісти в човен. Човняр взяв весло, і повільно почав грести. Під мірний плюскіт води і покачування човна вона(тм) дозволила собі трохи помріяти. От якби так завжди. Тихе, спокійне життя. Добре, аби поряд був Олександр(тм), Женя(тм) та Шон(тм). Римський храм повільно наближався, і стало видно, що поряд з ним стоять два меченосці, у легкому обладунку з емблемою "білого дерева під зоряним небом", в конічних шлемах, закутані у зелені із золотом плащі із срібною зіркою-застібкою на плечі. Легким поштовхом човняр пришвартував човен до невеличкої пристані. Вартові синхронно виступили уперед, і поклали руки на ефеси мечів. Юлія Володимирівна(тм) з допомогою човняра вибралась на дощатий міцний мол. Охоронці блискавично витягли мечі, і салютували їй. "Я Альсимір, моя леді" - схилив голову один. "Я Діввіс, моя леді" - сказав інший. "Ми чекали на вас, ваша світлість" "Ваша світлість?" - майнула думка у Юлії Володимирівни(тм). - "Мене з кимсь явно плутають", а вголос сказала: "Ні-ні. Ніяка я не високість, я просто... просто Юлія Володимирівна(тм)" "Нам знати краще", - мовив Альсимір. - "Спікер Понтіфекса вже про вас втретє запитував. Вас давно чекають на святі, без вас нічого не хочуть починати" Юлія Володимирівна(тм) невпевнено посміхнулась: "Добре, тоді, мабуть, ви мене проведете?" "Воля ваша, ваша світлість" - вклонились вартові.
Дорога йшла по алеї, вимощеній гранітними блоками. Обабіч дороги йшов невисокий бордюр, який через рівні проміжки переривався кам'яною кадкою, в якіх цвіла великі білі квіті, схожі на лілії. "Це і є лілії, тільки дуже рідкісні" - мовив Альсимір. - "Цей сорт цвіте тільки у серпні, і дуже недовго" Розлита у повітрі музика ставала все гучнішою, Юлія Володимирівна(тм) навіть почала розрізняти слова:

У срібній місячній імлі,
Танець під зорями,
Співаючи таємну піснь
Уночі...

Сукню вітер розтріпав,
Вогонь - у волоссях,
Серед лісу нікого -
Тиша скрізь...

Приємний жіночий голос співав під акомпанемент гітари, іноді чулось цінькання маленьких дзвоників, на фоні - могутні акорди бас-гітари та ритм середньовічного танцю. А вдалині виднілось золотаве сяйво, схоже на світло від багаття. Це було... У Юлії Володимирівни(тм) прямо запаморочилось у голові, коли вони, нарешті, прийшли. Вони прийшли у середньовічне місто... чи принаймні реконструкцію. Руїни високого замку, де все це відбувалось, з вартовими баштами були прикрашені яскравими прапорами та штандартами. Під великим чорно-червоним із золотавим гербом - лев та козак навколо українського тризуба на блакитному щиті - штандартом, вона побачила за всіма правилами влаштоване поле для турніру. Поряд була імпровізована сцена, під зеленим штандартом із золотою палаючою зіркою під королівською короною. На сцені сидів кремезний чоловік у одязі менестреля, поряд з ним симпатична русява дівчина. Поряд стояли музиканти з фанфарами та трембітами, один - могутній лисий атлет з козацькими вусами, в самих шароварах - сидів на справжніх козацьких барабанах, мов зістрибнувши з малюнку січового довбиша, а ще - скрипалі та флейтисти. Все це освітлювало багаття посеред руїн, численні смолоскипи, та менші - по кутках, де готувалась їжа, наповнюючи повітря іскрами та приємним запахом диму та смаженого. А трохи подалі було влаштовано невеличкий танцмайданчик, де під музику танцювали гості свята, вдягнені у старовинні сукні та костюми, мов на балу у якогось короля.
До них підійшов невисокий чоловік із білим волоссям у червоно-чорному одязі з вишуканим позументом, і у напівмасці. Альсимір та Діввіс салютували, а той схилив голову рівно настільки, скільки вимагав етикет. "Я Сліт, головний спікер Понтіфекса. Радий вас бачити, ваша світлість у доброму здоров'ї. Час відкривати турнір". "Турнір?" "Так. Чекають тільки вашого сигналу" Сліт церемонно узяв її за руку, і повів до турнірного поля.
Навколо нього уже зібралась велика юрба глядачів, а поряд - за низенькою огорожею - у повному обладунку зібрались учасники. У цільному сталевому обладунку, закритих шоломах з плюмажами, і яскравими гербами на щитах - лицарі; в куртках, складених з двох шарів - верхній шар шкіряний, другий - з мільйона крихітних ланок кольчуги - мечники та пікінери; у простих сірих та зелених плащах, під якими ховались цупко навачені комбінезони - фехтувальники на шпагах. Сліт привів Юлію Володимирівну(тм) на невеличку трибуну - це була просто платформа, куди вели три дерев'яні ступені, на якій стояло вишукане зручне м'яке крісло з тризубом та львом - справжній чіппендейл, від якого б не відмовилась і королева. Поряд стояли два простіші крісла, прикрашені різьбою. "Для спікера Понтіфекса та переможця турніру" - пояснив Сліт. "А хто Понтіфекс? Мабуть, це щось на зразок короля. Цікаво, він з'явиться?" - майнула думка у Юлії Володимирівни(тм), коли вона зручно вмостилась у кріслі. Крісло по праву руку посів Сліт.
Загриміли трембіти та фанфари, а довбиш ударив у барабани, і під урочисту музику перед нею, маршируючи в ритмі маршу, вишикувались усі учасники турніру. Сміливі, відкриті молоді обличчя, яскраві очі, і блискучі обладунки. Юлія Володимирівна(тм) підвелась, і чистим, дзвінким голосом, ніби помолодшавшим на двадцять років, привітала їх. "Хай переможе найкращий" - злетів під зоряне небо її голос разом зі яскравою свічкою ракети, вибух якої осипав усіх золотавими іскрами.
Першими виступали лицарі. Кремезні, заковані у блискучі обладунки, вони виходили один проти одного із масивними полуторними та дворучними мечами. Повільні рухи та блискавичні удари, коли важкий меч, вміло спрямований рукою лицаря, летів уперед за допомогою не стільки сили удару, скільки інерції, були схожими на театр кабукі. Юлія Володимирівн(тм) спіймала себе на тому, що уважно стежить за філігранною технікою бою і навіть вболіває за одного з учасників - кремезного лицаря з емблемою тхора на зеленому тлі з герцогською короною. Їй було дуже приємно, коли переміг у лицарському відділенні саме він.
Наступними виступали воїни - вони користувались легким озброєнням, дуже різноманітним, і демонстрували не стільки виваженість та розрахованість рухів, скільки швидкість та спритність. Турецькі ятагани, скіфські акінаки, прямі київські клинки, а також національна українська зброя... японська катана. Коли вийшов перший учасник, у кольчузі та обладунку мечника, але з японським клинком, Сліт нахилився до Юлії Володимирівни(тм) і тонко пожартував з цього приводу, згадавши реконструкцію битви на Чудському Озері, де половина бійців приїхали з катанами. Але особливо Юлії Володимирівні(тм) сподобався бій, де один з учасників - у чорному однострої ніндзя з напівмаскою, користувався джітте (це така японська зброя з дуже тонким невеличким клинком з великими виступами з ефесу, застосовується для захисту від меча - прим. Аффтара(тм)), а його супротивник - широким європейським клинком. Перший швидко та вправно користуючись двома джітте, обеззброїв супротивника, і поклав його на землю, не завдавши йому жодної шкоди. Глядачі нагородили майстра гучними оплесками, а той церемонно вклонився спочатку їй(тм), а потім публіці, за що отримав ще одну порцію аплодисментів.
Останніми виступали фехтувальники. Майже всі користувались класичними французькими шпагами, і їх виступи нагадували швидше стилізовану виставу "Трьох мушкетерів", тим паче, що більшість носили сині плащі мушкетерів короля і червоні - кардинала Рішельє. Всі чомусь намагались вести себе "а ля Жан Маре", стрибаючи навколо супротивника, або "а ля Боярський" - намагаючись перетворити бій на комедію, що часто вдавалось, і глядачі просто заливались реготом, дивлячись на це шоу.
А потім турнір скінчився, і на поле вийшли троє переможців. Під козацький марш Юлія Володимирівна(тм) зійшла з трибуни, і підійшла до них. Поряд одразу опинився паж, який тримав шкатулку з масивними медалями на розкішних стрічках. Кожен з переможців схиляв голову, а Юлія Володимирівна(тм) урочисто нагороджувала. А потім ще був салют, який осипав нагороджених золотавими іскрами, і гучний гімн.
Сліт повів Юлію Володимирівну(тм) маленьким містечком. За ними тихенько посунула частина глядачів, тримаючись трохи подалі. Ось палатка ковалів, пропахла ароматом розжареного заліза та водяної пари. Здоровенний чорновусий коваль в самих джинсах на невеличкому ковадлищі виковував бутон сталевої троянди. Юлія Володимирівна(тм) із цікавістю, схиливши голову набік, дивилась, як точними та сильними ударами молота виконувалась найточніша робота. А коваль, побачивши це, посміхнувся у вуса, і дістав звідкілясь вже готову таку троянду, і простяг їй. "Ні-ні, що ви... Скільки це коштує?" - уперто відмовлялась вона(тм), але Сліт нахилився і тихо на вухо прошепотів: "Не можна відмовлятись, ви його образите. Тим паче образите, якщо дасте йому гроші. Він не заради них працює". Тоді Юлія Володимирівна(тм) все ж таки узяла троянду, чим викликала бурну овацію позаду. Вона заливчасто засміялась, і відсалютувала трояндою. Сліт пошепки сказав: "А ви ще відмовлялись". Ось палатка теслярів - тут її нагородили красивою шкатулкою з оригінальним візерунком. А ось - камнерізи, які з звичайного придорожнього каменю та змійовика вирізали обручки, брошки, зарукав'я та браслети. Найстарший з камнерізів простяг їй невелику чорну змійку із малахітовими очима. "Символ мудрості" - сказав він, і Юлія Володимирівна(тм) одразу надягла її на руку замість годинника.
Загриміли фанфари. "О, Понтіфекс приїхав" - сказав Сліт, міцно схопив її за руку, і потяг до сцени. На сцені, серед артистів, стояв високий, вже трохи сивий, поставний чоловік у чорно-червоному, гаптованому золотом, вишуканому дублеті... і чимось дуже знайомий. Сліт прошепотів "Давайте на сцену, швидше. Ви маєте бути там.", і Юлія Володимирівна(тм) піднялась на підмостки, підійшла до Понтіфекса, подивилась йому в очі, взяла за руку і сказала: "Здрастуй, понтіфекс Олександр...".
І все стало на свої місця. На сцені був Шон(тм), а поряд із ним - Женя(тм). А перед ними довгий романтичний вечір. Шон(тм) посміхнувся у бородку, і заграв "Віднесених вітром".
Олександр Генадійович(тм) та Юлія Володимирівна(тм) прогулювались вуличками містечка, тримаючись за руки, немов і не було цих бурхливих років, а вони ще досі молоді. "Це ти усе влаштував?" - спитала Юлія Володимирівна(тм). "Ні. Твоя мама. Вона десь тут, до речі, може зустрінемо... Вона подзвонила твоїм фанам, а вони мобілізували всіх, кого могли. Ну, і я трохи допоміг... фінансово. Шон(тм) притяг всіх своїх знайомих, зробили справжній фольк-банд." Зі сцени долинули звуки приємного середньовічного вальсу. "Підем, потанцюєм?" "Із задоволенням. Я триста років не танцювала"...

Be mine tonight,
We'll travel through all our memories,
In our own little space in time,
You've always been mine...

Through the years,
I feel your love beside me
Through the laughter and the tears,
You've conquered all my fears...
(Blackmore's Night "Be Mine Tonight")

На цьому дозвольте Аффтару(тм) опустити завісу. В кінці-кінців, у них повинен бути справжній романтичний вечір і, зрозуміло, ніч, яка належатиме тільки їм(тм).

0

12

12. День Незалежності Януковича(тм)

Віктор Федорович(тм) увечері любив посидіти за комп'ютером. Він замовляв пляшечку львівського пива "Першої приватної броварні" (яке завжди посилав купувати охоронця, аби хтось не дізнався), замикав двері, включав якусь приємну музику (іноді включав радіо "Шансон", але воно швидко набридло, після того, як його почали слухати в парламенті на повну гучність). Сьогодні він дістав з схованки диск Руслани(тм), і з задоволенням відчув викид адреналіну в кров від потужного ритму "Диких танців". Саме він попросив Ріната Леонідовича(тм) запросити на презентацію об'єднання "Метінвест" Руслану(тм), бо на Майдан тоді він не ходив, а так хотілось почути вживу. Тоді на нього всі дивились, як на повного придурка, але після тієї презентації навіть Хомутинник(тм) іноді став наспівувавати "Коломийку", і перестав кепкувати і згадувати, як колись Віктор Федорович(тм) навіть підспівував Руслані(тм). А взагалі йому(тм) більше подобалась "Гуцулка", чимось вона йому нагадувала величні карпатські ландшафти. Жалко, що Руслана(тм) так вороже поставилась до спілки з "Нашою Україною", а то б влаштували гарний сейшн, де можна було б знову заспівати дуетом. А "Північна" у Віктора Федоровича(тм) асоціювалась з Юлією Володимирівною(тм), під цю пісню він читав її форум, або вкотре передивлявся відео з її виступами. "О, добре, що згадав." Він(тм) дістав записник, і занотував: "Подзвонити Клюєву(тм), хай дошукається, куди вона зникла. Потім надіслати подарунок до Дня Незалежності, звичайно, інкогніто, а то ще викине". А тепер добре було б зайти на її(тм) форум. Останнім часом він(тм) ніби прикипів до нього, навіть сам іноді писав туди (звичайно, під псевдо, і ховаючись за купою вільних проксі - молодший навчив), але більше читав.
У "Політичній ситуації" одразу в очі кинулась прикріплена тема "План дій...". Віктор Федорович(тм) з цікавістю зайшов туди... і майже зразу вибухнув голосним реготом, читаючи "Маляву" та "Листа козаків", а також написаний одним з модераторів сценарій весілля апельсина з яйцем. Витираючи сльози, він пролистав тему, і знайшов, на скільки форумчани домовляються зустрітись. О, це не можна пропустити. "Так... куди я подів телефон Юрія Віталійовича(тм). Ага, ось". Він набрав номер, і на тому кінці хтось тихо промимрив "Алло" якимсь смурним тоном. "Юро(тм), це я, Віктор Федорович(тм). Ти форум ЮВТ(тм) читаєш?" "Читаю. Ну то й що?" "Так, я тобі дам депресію! Я тебе для чого міністром залишив? Щоб ти оце мені тут строїв з себе самоубивцю-невдаху?" "А що мені робити? От скажи, що я маю казати людям?" "Те саме, що й завжди. Ти тепер міністр, а не польовий командир, оце й затям" "Все одно, тепер про мене тільки погане пишуть" "Ой, можна подумати мене не обливали брудом. А я просто уваги не звертаю. Головне - щоб справі не шкодило". Віктор Федорович(тм) проковтнув міцну фразу, яка крутилась у нього на язику, і додав: "Отже так, кидай там свою пляшку. До речі, що ти дудлиш?" "Хортицю, з конфіскату, щоб швидше отруїтись" "Ой, отруїтись він хотів. Ми тебе з реанімації витягли, з алкозалежності теж витягнемо. Не на тих напав, ми тут не ліберальничаємо" "Добре. Що ти хочеш? Щоб я їх арештував і посадив на Глибочицьку, чи до діда Лук'яна?" "Ні. Треба їх затримати до одинадцятої години, біля станції Золоті Ворота" "Та вони ж усе одно влаштують весілля" "Ну то хай влаштовують, тільки після одинадцятої, і бажано на Майдані. І не забудь надіслати туди телевізійника, я хочу мати повну зйомку" "Кого зі спеціалістів порадиш?" Віктор Федорович(тм) замислився. "Ну хоча б Олександра Олександровича(тм), він себе добре зарекомендував. Але він любить масовку, дай йому підрозділ "Беркута". І перекажи, хай дівчат не обшукують. А то вереску розведуть на весь Ярославів Вал" "Добре" - убито відповів голос Юрія Віталійовича(тм) - "Буде зроблено". Гудок.
Віктор Федорович(тм) із задоволенням зітхнув, зробив динамік гучніше, і під приємний русланин(тм) голос, пішов далі читати форум. "А завтра, а завтра" - мугикав він під ніс. - "А завтра буде добре шоу. Тільки б Юра(тм) знову дров не наколов"...

0

13

13. У кафе на Подолі

Це було невеличке затишне кафе у напівпідвалі одного з старих будинків Подолу. Тут, у цьому загубленому серед круговерті вулиць та вуличок, було одне з тих місць, де Юлія Володимирівна(тм) влаштовувала ділові зустрічі, або й просто запрошувала друзів та помічників на сніданок чи обід. Тут знали її(тм) смак, постійні замовлення, а у офісі директора зберігалось фото на пам'ять: персонал кафе з Юлією Володимирівною(тм), тоді ще прем'єром, і розлогим автографом "Чарівникам та володарям кухні" від неї. Вона(тм) зійшла сходами і увійшла у невеличкий, обшитий золотавими ясеновими дошками, тамбур, де висіло дзеркало. З нього на неї(тм) глянула засмагла, усміхнена жінка із "сонячним колом". Захотілось знову туди, на море, відпочивати, читати улюблені книжки, гуляти з чоловіком та донькою набережною, і борони боже дивитись новини. Але тепер вона не просто вдома, вона знову на Україні, де кожен крок треба виважувати, де кожна дія стає приводом для звинувачень, де все, що робиш, не тільки не розуміється, а й обливається брудом. Важко. Але треба продовжувати, бо тільки так можна показати скептикам, що все, що зроблено, обернеться благом. Вона розправила комірець (засмагла шкіра гармоніювала з рожевим кольором кофточки та великою брошшю-застібкою), обсмикнулась, послала у дзеркало посмішку, і увійшла.
Тихо грала музика Кейко Матсуї, одна з найкращих композицій - "Bridge Over The Stars". Юлія Володимирівна(тм) згадала, як пішла на концерт цієї невисокої японки. Присмерк великого залу, великий білий "Стейнвей", і ніжні звуки роялю, під які хочеться танцювати. Недарма її (вона чула краєм вуха з партеру) давно називають в народі "наша Кейко". Адже ця музика так пасувала українському ритму, українському менталітету, українській душі. І вона пасувала цьому моменту.
За столиком вже сиділа невисока білява дівчина-юрисконсульт. Вони низько схилилась над розкладеними паперами-роздруківками із законодавчої бази, мало не водячи носом по аркушу. Юлія Володимирівна(тм) тихенько підійшла. "Оксано, не схиляйся так низько. Очі собі спортиш з цією політикою" "Ой, Юлія Володимирівна(тм)... А ми вас так чекали. Як ви почуваєтесь, як відпочили... Ой, що це я..." - вона аж зашарілась, і опустила погляд, не сміючи дивитись вгору. Юлія Володимирівна(тм) сіла навпроти, і поклала руку на руку юрисконсультантки: "Нічого, не переживай, все добре. Краще скажи, ти снідала?" Підійшов офіціант, на червоному жилеті золотим візерунком вигаптувано "Сергій". "Сергію, мені будь-ласка, як завжди, вітамінізований напій. І ще йогурт "Галичина" з абрикосом ("Оксано, що ти хочеш? Ніяких відмовок, ти молода, тобі треба сили."), а ще дайте будь-ласка салатик із куркою, бутерброд з червоною ікрою та зелений чай "Сніданок імператора". Усе запишіть на мій рахунок". Потім вона посміхнулась, і сказала: "А тепер показуй, що там у тебе" "Ось, подивіться. Ми можемо спробувати ударити по ним їхньою ж зброєю. Вони люблять чіплятись до букви закону, ну то ми букву їм і покажемо. Ось закон, вони його ще бозна-коли прийняли. Бачите?" Оксана обвела олівцем цитату, і простягла листок Юлії Володимирівні(тм). Офіціант приніс замовлення, і поставив на стіл невеличку вазочку з салатом, великий бутерброд з червоною ікрою, велику порцелянову кружку із ситечком, з якої долинав тонкий запах справжнього зеленого чаю. Перед Юлією Володимирівною(тм) з'явився келих із прозорим напоєм, а також такий самий келих із йогуртом. З першого заманливо стирчала трубочка, в йогурт вже була занурена ложечка, а на його поверхні помаранчевим сердечком було покладений шматочок абрикоса. Юлія Володимирівна(тм) підсунула сніданок до Оксани. "Їж, не соромся. А я зараз продивлюсь". Вона(тм) узяла листочки у юрисконсультантки, і, повільно куштуючи йогурт маленькою ложечкою, почала уважно читати закон. Оксана боязко узяла бутерброд, і відкусила шматочок. Потім зачерпнула ложечкою салат. Він був смачний, а вона дійсно не снідала. Вона ще раз поглянула на свою шефиню, занурену у читання, і швиденько, ніби боячись кудись запізнитись, почала наминати салат. "Це закон прямої дії?" - запитала Юлія Володимирівна(тм). "Ага" - відповіла Оксана. - "Я двічі перевірила. Там головне - не те, що вони подали там заяви, чи не подали. Головне - що повноваження не складені, а обставини до уваги не беруться" Юлія Володимирівна(тм) відкинулась на спинку стільця, потягуючи через трубочку вітамінізований напій. У її голові почав складатись план брифінгу. Прес-конференцію треба зібрати, але це пізніше. Зараз треба все це розбурхати. Вона дістала телефон і набрала номер Турчинова(тм). "Сашо? Так, я у кафе. Збери на сьогодні брифінг, добре? Так, у кулуарах Верховної Ради. Добре, щасливо тобі." Гудок. Так, тепер хід брифінгу. Спочатку треба буде розказати про те, що знизились соціальні пільги (вона дістала свого наладонника, і подивилась свої нотатки по новинам). Так, назвати все це "міфами", бо насправді це все протирічить лозунгам самої правлячої (ніби) партії. Це соціальні пільги, мова, НАТО та ЕЕП. Так. Потім все-таки зробити реверанс до Віктора Андрійовича(тм). Він мав побачити, що це за одні, з якими він угоду підписував - одразу його повноваження урізають, і тяжіють до узурпування влади. І зробити два звернення - до Президента, і до національно-патріотичних сил. Все це вона занотовувала у свій електронний записник, поки Оксана снідала, одночасно куштуючи йогурт та напій. Це все... Ні, ще перелік законопроектів. "Оксано, законопроекти готові?" "Так. Частину ідей узяли з "Електронної демократії", там багато наших зібралось". "Добре, зробиш мені підбірку?" "Звичайно" - на обличчі дівчини засяяла задоволена посмішка. Потім вони спокійно закінчили сніданок, теревенячи про звичайні жіночі справи - про одяг, стиль та косметику. Юлії Володимирівні(тм) практично не вистачало часу на такі прості, і такі зворушливі моменти, і просто намагалась найбільше використати будь-яку хвильку, коли вона може забути, що вона політик, і відчувати себе просто жінкою. "А тепер куди?" "А тепер, Оксано, поїдемо в парламент, у бібліотеку. Там ми з тобою сядемо, обкладемось коментарями, і напишемо аналіз, щоб не можна було відпертись. Треба їм доброго стусана дати, хай не розслабляються". Блиск очей Оксани був кращою відповіддю, і Юлія Володимирівна(тм) потягла її до виходу, де чекав мерседес.

0

14

14. Мільйонерка

Юлія Володимирівна(тм) замкнулась у себе в кабінеті й дістала з шухляди невеличкий записник. Там акуратними рядками були виписані номери рахунків, на кожному з яких лежала кругленька сума. Так багато нуликів, що віщували гарне життя, авто, садиби, ексклюзивні курорти та… красиві сукні, які можна замовляти у найкращих модельєрів. Усе буде в неї. Про це не могла колись і мріяти тендітна дівчинка зі звичайної родини, яка зростала без батька і завжди прагнула показати всім тим мармизам, що позаочі насміхалися над нею в школі, хто чого вартий, тож намагалася бути найкращою завжди і у всьому. Але сьогодні чогось усе одно не вистачало. Ці нулики не гріли душу, а лише давали відчуття "обраності", "виключності". Та й то - лише для себе. А бажалося зовсім іншого. Хотілося квітів на день народження від тих, з ким працюєш поряд, хотілося аби її добрим словом згадували, а не просто проводжали із заздрістю її струнку статуру і промовляли "Ось іде жінка вартістю 12 млрд. дол.".
Вона(тм) підняла трубку і наказала водію подати мерседес до входу. Поїду кататись, вирішила(тм), трохи розвіюсь, а то сумні думки в на думку спадають.
Вона(тм) зручно вмостилась на задньому сидінні рідкісного тоді "500-того" мерседесу, і звеліла водію їхати. "А куди?" - буденно запитав той. "Куди хочеш, - відповіла вона. - За місто". Водій меланхолійно завів мотор і виїхав за ворота адмінкомплексу ЕЕСУ. Через тоноване вікно у сутінках повз машину пропливали багатоповерхівки, знайомі з дитинства, повороти на вузькій вулиці, а десь вдалині - силуети потужних "оборонних" гігантів. Усе знайоме. І чомусь дуже хочеться пройтись цими вулицями і вдихнути те повітря, яким дихала звичайна школярка, а потім студентка. Але ні. Люди ходять похмурі, заклопотані щоденними справами, сповнені клопотами, як прожити на невеличку зарплатню чи пенсію. Ось іде дівчинка, засмучена, зі світлим личком та великими карими очима, у секондхендівській курточці та підлатаних, але все-таки модних, брючках. Оце вона, подумалось Юлії Володимирівні(тм). Вона сама була такою. Їй(тм) захотілось вийти і купити щось цій дівчинці. Будь-що, якихось цукерок чи морозива. Щоб замість суму, на її обличчі розквітла усмішка. Але де взятися їй, коли вона прийде додому, а там немає світла, бо планові відключення вже стали нормою. Там холодно, а мама з другої роботи прийде пізно. І батько, либонь, десь на заробітках й давно перетворився з приємно пахнучого потом та табаком, втомленого, проте щасливого батька на звичайнісінький портрет у серванті. Ось і смуток...
Юлія Володимирівна(тм) відвернулась від вікна авто. Ось і межа міста. Ряди автобусів на автостанції, до яких чимчикують старі жінки, натужно тягнучи за собою кравчучки з непроданим товаром. Хтось із них пече пиріжки, хтось готує обіди для тих везунчиків, у кого є робота, а хтось просто працює дрібним перекупником. Це теж люди. І їм дуже важко, нема просвіту в житті, що одним-єдиним махом провалилося в безодню з розпадом імперії СРСР.
Потяглись поля та ліси. Юлія Володимирівна(тм) трохи пожвавішала і попросила водія їхати повільніше. Вона споглядала висаджені невеличкими алейками обабіч дороги тополі, липи, могутні дуби. Юлія Володимирівна навіть вікно відкрила, щоби вдихнути, нехай трохи розбавлене етиловими парами, але все-таки просякнуте запахом свіжого листя повітря. Аж раптом побачила поворот і вузеньку грунтову дорогу до маленької церквушки. "Поверни туди, - попросила водія і він мовчазно викрутив кермо. "Мерседес" застрибав по вибоїнах грунтової дороги.
Це була стара церква з однією маковкою, з похнюпленим хрестом, чудом вціліла від страшних "антиклерикальних" п'ятирічок. Біля неї стояли дві бабусі у стареньких куфайках, домашніх капцях та квітчастих чорних хусточках. Перед ними стояла невеличка скринька "На відродження церкви Святої Варвари". Вони отетеріли, коли біля церкви зупинився чорний елітний автомобіль, і з нього вийшла маленького зросту молода жінка з довгим чорним волоссям, у легенькій білій кофтинці, короткій спідниці, яка відкривала стрункі ноги, та модельних чобітках на шпильці. Вона підійшла до них і просто поклала до скриньки якогось зеленого папірця, а потім попросила дозволу зайти до церкви. "Та заходьте, - отетеріло промовили бабусі. - Там тільки священик".
Юлія Володимирівна(тм) подякувала і піднялась старими, напіврозваленими сходами.
"Оце так, - здивовано сказала одна з бабусь. - І чого це сюди така крута дівуля приїхала? Але гарненька." "Мабуть, гріхи замучали, - філософськи відповіла інша. - А може, щось іще - Бог його зна..."
Юлія Володимирівна(тм) тихенько увійшла у приємний присмерк церкви, освітленої кількома восковими свічками біля старих ікон. Більшу частину з них, мабуть, принесли миряни, хто ховав у себе в хаті, хто деінде дістав. Але всі ікони були старі, тьмяні від часу, і якісь... дивні. Їй(тм) видалось, що кожен зі святих уважно дивиться на неї, ніби пронизуючи поглядом до самого серця. Особливо прискіпливим їй видався погляд образа: смаглявої жінки у пурпуровому плащі та білому каптурі, з хрестом у руці. Вона підійшла ближче. "Свята Варвара", - пролунав приємний бас. Це був священик - кремезна людина, більше схожа на солдата, ніж на духовного пастиря. Обличчя мав пошматоване шрамами, довге волосся спадало на плечі, а невеличка борідка примушувала згадати Шона Коннері. "Свята Варвара, - повторив священик. - Вам подобається?" "Так. Вона ніби... притягує". "Це дуже рідкісна ікона", мовив він. "Я привіз її з Афганістану" "То ви афганець?" "Так, у минулому. Тепер священик, просто панотець Миколай. Це Свята Варвара Сирійська, мені її подарував побратим, завдяки якому я колись вирвався з полону. Він сам був сирієць, а ікона ця належала його друзям, які загинули під час Суецького конфлікту. Він щось казав про те, що це незвичайна ікона, і саме вона звеліла йому перебратись до Афганістану, мовляв, вона стане для однієї людини віхою в житті." «Мене звати Юлією Володимирівною(тм)», - вона(тм) простягла руку, і могутня лапа священика обережно стиснула її. "Цікаво, - сказав священик. - Вас звати Юлією і вас так зацікавила ікона Святої Варвари... Дивно. А вам відома історія Іуліанії Іліопольської?" "Ні, а що?" "Іуліанія по-нашому – Юлія. Іліопольська була християнкою в місті Іліополі. Коли повз неї везли на кару Варвару, вона відчула потребу теж постраждати за Христа і стала проповідувати. Її схопили і разом із Варварою відтяли обом голови. Вони обидві увійшли в історію церкви як мучениці" "Так, цікаво..." - невпевнено протягла Юлія Володимирівна(тм) На неї раптом щось накотилося й вона, несподівано для себе, вилила всю душу священикові. Розказала і про нулики у записнику, і про мрії маленької дівчинки з неповної родини, і про те, що чогось пусто на душі, незважаючи на статок, на розкіш, на справдженні дитячі мрії. "Ви хочете служити чомусь більшому, - сказав священик. - Це я відразу зрозумів. До мене, буває, приходять дружини місцевих авторитетів, але вони хочуть тільки відчуття, що їх гріхи відпущено. А вам відпускай гріхи, не відпускай, все одно у вас на душі буде пустота. Вам треба її заповнити" "Але чим? Я вже навіть не знаю..." "Пустоту заповнити можна лише коханням, - легко і просто відповів священик. - Вам треба кохання, багато кохання, аби заповнити ту страшну пустоту, яка вас так лякає." "Мій чоловік кохає мене... І донечка у мене просто сонце." "Я не про те кохання. Ви будете відчувати себе завершеною не тоді, коли у вас будуть закохані всі навколо, а коли ви самі випромінюватимете кохання і запалюватимете серця." "То ви хочете, аби я..." "Саме так. Вам треба служити людям, це єдиний можливий спосіб. Я це точно знаю, бо таку саму пустоту відчував після того, як повернувся додому з Кандагару." "Але як?" "А це ви маєте вирішити самі. Почніть з чогось невеличкого. Простенького. Наприклад, збудуйте будинок. Або посадіть квіти. Все починається з першого кроку. І бажання." "Так, мабуть, це саме те, чого я бажаю. Дякую вам, панотче," - вона простягла йому обидві руки і вони цілком потонули у здоровенних грубих солдатських долонях. Священик посміхнувся їй на прощання, а вона легко (і звідки узялось це відчуття крил за спиною?) випурхнула з дверей старої церкви, збігла сходами, майнула повз бабусь, і вмостилась не на задньому, а на передньому сидінні. "У банк", - звеліла вона. Щось всередині її горіло таке, що вимагало негайних дій. Щось ще не оформлене. Бажання оформилось, коли вона вже була у банку і отримувала банківську виписку по обігам підприємства. Потім вона прожогом піднялась до свого офісу й набрала номер економіста. "Семене, скажи, скільки коштуєє реставрація церкви?" "Не знаю, - глипнув той. - Дивлячись, яку ти хочеш реставрувати." "Поки що хочу реставрувати маленьку, але повністю", - і вона(тм) продиктувала адресу тої церковки, де щойно була. "А-а-а Добре, я надішлю туди когось з нашого будівельного дивізіону, хай зробить оцінку". Юлія Володимирівна(тм) поклала трубку й упала в крісло. У голові зі швидкістю вихору народжувались нові ідеї, бажання, з депресією та спліном було покінчено. Вона відновлюватиме церкви, допомагатиме людям, вона піде в політику, щоб більше ніколи не було цих відключень світла, вона зробить усе, аби сірість бодай трохи відступила.
А увечері вона розповіла все Олександру Генадійовичу(тм). Той спочатку не зрозумів. "Навіщо це тобі, серденько, - турботливо сказав він. - Там же самі вовки, вони тебе з'їдять і не подавляться. А я так не хочу тебе втратити." "Ти мене не втратиш, - вона довірливо притислась до його плеча. - Навпаки, ти мене знайдеш". І він спробував зрозуміти, і коли зрозумів, вже нічому не дивувався. Не дивувався він(тм) тому, що за відновлення церков на Дніпропетровщині Юлію Володимирівну(тм) церква нагородила орденом Святої Варвари. Не дивувався він, коли до неї почали приходити вдячні люди і приносити ікони. Не дивувався він, коли час сплинув, і від багатьох нуликів залишились лише декілька, а бізнес канув у Літу. Він знав - це все тепер значення не має. А має значення те, що коли Юлія Володимирівна(тм) виходить на сцену, і її молодий сріблястий голос піднесено лунає над людьми, вона випромінює упевненість, безстрашність та кохання. Вона тепер завершена і цілком щаслива. І він із захопленням, безмежно люблячими очима дивився на нову Юлію Володимирівну(тм). Це була зовсім не та дівчина, якою була до того незвичайного дня, коли вона повідомила йому, що піде цим шляхом. Вона стала зовсім іншою. Але тепер він міг відверто сказати - саме її(тм) він і кохав усе життя. Саме таку. Вона мала рацію - він не втратив її, а знайшов.
А Юлія Володимирівна(тм) стояла на сцені, і падав лапатий сніг, і горіли софіти, і люди дивились на неї закоханими очима, і забуті були сірі дні, коли всі боялись вірити у щось світле. Вона їх пробудила, вона запалила їх серця. Тепер нема пустоти, є тільки кохання... Те саме кохання, яке вона роздавала всім, і воно повернулось до неї стократ, хоч і ціною отих нуликів в записнику. Навіщо вони тепер їй здались, коли весь скарб її - навколо, і він стабільніший та міцніший за будь-яку валюту, бо підтверджений тим, що ніколи не зникне - самою Україною.

0

15

15. Пасьянс Юлії Володимирівни(тм)

Юлія Володимирівна(тм) вирішила трохи відпочити. На столі лежали купки роздруківок, зібганих аркушів з розрахунками, прейскурантами. Ось об'ємиста течка з даними зі спотового ринку пального, ось статистичні дані по споживанню. Все це вона(тм) вже передивилась. Тепер можна було приступати до головного - написання тексту брифінгу з аналізу бюджету. Юлія Володимирівна(тм) глянула на годинник - три години ночі. Вона(тм) крадькома, щоб не розбудити Олександра Генадійовича(тм), який давно вже мирно спав і бачив приємні сни, як він з Юлією Володимирівною(тм) гуляють морським берегом, пішла на кухню. Навпомацки знайшла електрочайник "Tefal", де приємно булькала вода, набрала при світлі зеленого індикатора "міцний окріп", і дістала зі шкафу коробочку з гуараною та сушеним тміном. Турчинов(тм) подарував, коли побачив, що вона починає приймати транквілізатори. "Юля, не приймай цю гидоту - сказав він тоді. - Хочеш загриміти в клініку і лікуватись від синдрому нервового виснаження? А Тарасик(тм) тільки того і чекає - він розтрубить на всю Україну, що ти наркоманка" "Та він же сам курить таку страшну суміш, що постійно моргає, ніби РПМ набрався!" - обурилась Юлія Володимирівна(тм). "Ну, і що ти йому скажеш у відповідь? Що він курить суміш гашишу з турецьким тютюном? - покепкував Турчинов(тм). - Ти ж знаєш, досить людину просто разок макнути у бруд, щоб вона потім все життя відмивалась. Краще візьми оце - це просто травки, які піднімають тонус. Додай до чаю, і тобі не доведеться пити всяку гидоту. І я скажу Саші(тм), щоб поховав від тебе всі пігулки. Нема чого тобі сидіти на хімії".
Чайник приємно засвистав. Юлія Володимирівна(тм) кинула у чашку жмуток зеленого чаю, потім додала трохи тміну, і пару акуратних шариків екстракту гуарани - вони розтануть у гарячій воді, і нададуть чаю приємного гіркуватого присмаку барбарису. Буль-буль-буль... чашка наповнилась міцним окропом, і по темній кухні поширився аромат свіжезапареного чаю. Юлія Володимирівна(тм) вдихнула запах, і тихенько пішла назад до кабінету.
Там вона знову зручно влаштувалась у м'якому кріслі, накрила чашку рукою, щоб відчути приємне мокре тепло, і підсунула до себе ноутбук. Відпочивати Юлія Володимирівна(тм) у такий час любила, розкладаючи якийсь хитромудрий пасьянс. Хтось з програмістів, які працювали в БЮТ, хакнув для неї стандартний "Пасьянс" так, що туди можна було додавати будь-які інші. Ось і сьогодні вона вибрала опцію "випадковий пасьянс". Випав пасьянс "Двадцять" - тут грали двома колодами, і як в звичайному солітері, треба було набрати колоди починаючи з короля до туза, і навпаки - з туза до короля. Двадцять очок в кожній колоді. Такі пасьянси вона швидко складала. Першою випала бубнова колода. Пальне. Основа всього - пальне. Вона механічно записала на аркуші паперу цю тезу, потім нижче написала "вода", "тепло", "електроенергія". Симпатичний ромбик, на знак "бубни" схожий. Стоп! А це цікава метафора для статті. Зрозуміла і понятна. Вона склала ще дві колоди - випали піки та черви. Виплати інвалідам. Виплати матерям. Юлія Володимирівна(тм), складаючи пасьянс, паралельно робила нотатки по завтрашньому брифінгу, благо чудова пам'ять послужливо надавала прочитаний вже тричі бюджет. Двадцять! Пасьянс зійшовся, і двадцять пунктів було на аркуші. Вона обвела все колом, і написала пункт номер двадцять один - "непрофесіоналізм". Двадцять один. Згадались шкільні роки, і гра в карти крадькома на задньому дворі. "Очко" - кричав тоді Севка із паралельного класу, коли йому випадало двадцять одне очко. Зараз кажуть "бінго", бо саме так ця гра називається в американських бойовиках. Але все одно. Юлія Володимирівна(тм) посміхнулась. Оце вона їх завтра зачепить. Гарна аналогія. "Двадцять одне очко". Пів-п'ятої ночі. "Ще встигну виспатись" - подумала вона(тм). Вимкнула ноутбук, і пішла в спальню. "Пасьянс зійшовся", мугикнула вона про себе, пригортаючись до чоловіка. Той щось уві сні промимрив, і ніжно обійняв її.

0

16

16. Намисто Юлії Володимирівни

Автор зазначає, що в описі вбрання Юлії Володимирівни(тм) та історії намиста все цілковито вигадане. Але лише з метою написати красиве оповідання про кохання.

Юлія Володимирівна(тм), перед тим як їхати до парламенту, довго підбирала собі вбрання. Вона завжди намагалася вибрати щось новеньке, стильне і водночас практичне. Сьогодні вона зупинилась на легенькому білому жакеті-безрукавці і сірій спідниці до колін. Поміркувала й одягла під безрукавку білу кофточку з глибоким вирізом. Прозорі панчохи підкреслили стрункі ноги, а ансамбль довершили туфельки на високій шпильці. Тепер прикраси.
Юлія Володимирівна сіла перед дзеркалом, відкрила шкатулку. До білого завжди личили перли. Вона наділа сережки й дістала намисто, куплене в Дубаї.
Пригадалося, як вони відпочивали там із чоловіком. Тепле лазурове море, м'який дрібний пісок, по якому приємно ступати босоніж і грітись на сонці - навіть рушника не треба. Вона(тм) тоді вийшла з моря, струмочки води збігали з атласної шкіри, і з щасливою посмішкою побігла до чоловіка. "Сашо(тм), вода просто чудова! Давай," - і (тм)потягла його за собою у воду. І вони довго наввипередки плавали на глибині, весело кепкуючи одне з одного.
А згодом ішли вдвох по набережній, повз невеличкий базарчик, де сиділи араби та турки й продавали солодощі, пахлаву, халву, шербет та рахат-лукум, і підійшли до високого араба у білій джеллабі, на лотку якого були розкладені різноманітні прикраси - з каміння, коштовностей, і перлів, і все це переливалось всіма кольорами райдуги. "Давай я тобі щось тут куплю на згадку?" - сказав Олександр Генадійович(тм). "Ассаляму алейкум." - привітався він з арабом. "Сабах-ель-хір, яа Сіді" - додала з чарівною посмішкою Юлія Володимирівна(тм). На обличчі араба з'явилось щире здивування і він у відповідь вистрілив чергою арабських слів, принаймні половину з яких Олександр Генадійович(тм) навіть не встиг почути. "Трохи повільніше, я погано розумію" - попросив він араба. Той знітився, і перепросився, і сказав, що просто був вражений, що "росіяни" взагалі знають арабську, тим паче, "фірюза-ханум, обличчя якої як місяць, а очі як зірки". А потім він вибрав найгарніше намисто з тих, що лежали на лотку - три нитки, з'єднані простою сталевою застібкою з позолотою - і простяг Юлії Володимирівні(тм). "Скільки це коштує?" - запитав Олександр Генадійович(тм), дістаючи гаманець. Араб замахав руками і сказав, що не прийме жодного дирхема від них. Тільки як подарунок. Тоді Юлія Володимирівна(тм) дістала з сумочки значок БЮТ із великим сердечком і простягла арабу. "Тоді візьміть це, теж як подарунок". Араб обережно взяв значок, спочатку притис його до лоба, потім до серця, а потім дбайливо сховав у складки джеллаби. Вони попрощались, і пішли далі набережною, а араб проводжав цю пару захопленим поглядом.
Вона надягла намисто, згадуючи той день в Дубаї, араба та романтичний вечір, який їй улаштував чоловік. А потім поїхала в парламент.
Кушнарьов(тм) виступати з теми відміни пільг депутатам пішов неохоче. По-перше, погано знав доповідь, бо написав її тільки вранці і не встиг показати консультанту. А по-друге, його дуже нервувала весела Юлія Володимирівна(тм), яка жваво щось пояснювала своїм соратникам. Він нікому про це не казав, але вона щось таке зачепила в ньому, коли він вперше зіткнувся з нею в полеміці. Може, вона просто сподобалась йому. А може, на нього так впливала надзвичайна енергія, яку випромінювала ця маленька елегантна жінка. А може... Він(тм) собі вигадував безліч виправдань. Ось, наприклад, Віктор Федорович(тм) колекціонує її(тм) виступи, міркував він. Каже, що це його надихає. А я що, "рижий"? Шкода, що вона нічого на аукціон не виставляє, а то б купив якусь її(тм) річ, і тримав би у себе напохваті, як джерело натхнення. Постійно про це думаючи, він(тм) часто помічав за собою, що уважно розглядає щодня, у що вона одягнута, що носить. І цього разу, читаючи доповідь, він(тм) поглядав на її(тм) витончену шию, на якій виблискували перли. "Одна перлина з цього намиста дозволила б 5 років годувати родину" - сказав він, думаючи при цьому, яку б суму зміг викласти за ці перли на аукціоні. І тільки потім усвідомив, ЩО саме ляпнув. А Юлія Володимирівна(тм) розреготалась, потім встала, підбігла до трибуни, і... поклала перед ним своє намисто. Кушнарьов(тм) вирячився на Юлію Володимирівну(тм), ніби побачив перед собою інопланетянку. Не вірячи своєму щастю, (тм) одразу схопив перли і намотав на руку, щоб відчути живе тепло, яке залишилось на перлинах. "Давайте зробимо експертизу" - лукаво примруживши очі, сказала Юлія Володимирівна(тм) і швидко вихопила в нього свої перли. "От же ж... таки сперла назад!" - буркнув Кушнарьов(тм), коли виходив з сесійної зали, зовсім не помічаючи, що каже це журналістам, що створили навколо нього міцне кільце – годі й пробитися без коментаря. А Юлія Володимирівна(тм), оточена пресою, вже передавала намисто експертам з "Обозу", які викликали Ігоря Лобортаса(тм). "300 баксів" - оголосив експерт. "Які в біса 300 баксів" - мало не закричав Кушнарьов(тм). - "Я за них 300 тисяч викладу, готівкою". Але вголос нічого не сказав, просто пішов геть, похнюпившись. Ввечері йому трохи полегшало, коли Юлія Володимирівна(тм), жартуючи, пообіцяла надіслати йому свою сукню та туфельки. Але усвідомивши, що він(тм) сам себе підставив, просто лохонувся, Кушнарьов(тм) вимкнув телевізор і пішов спати. Хай сон краще зробить свою цілющу справу, а там... там видно буде. От тільки Віктор Федорович(тм) сміятиметься над ним цілий тиждень...

0

17

17. Реквієм по Кушнарьову

Я не хотів цього писати. Ніколи не писав реквіємів, тим паче про людей, які мені не імпонували. Однак усе ж таки, зрештою, певне я мав написати цю новелу. Вона не стільки про Кушнарьова, скільки про сенс життя та смерті, про те, що відчуває людина на порозі вічності. Бо останнім часом політика перетворилась на якийсь мартиролог. Спочатку убивали по одному депутатів БЮТ. Тепер пішли далі... Це не може продовжуватись. Тому, либонь, вона все ж таки з'явилась на світ. Сьогодні я буду Тим, Хто Говорить Від Імені Мертвих...
А найголовніше - він був одним із моїх героїв, і таким чином, я просто віддаю йому борг....

Its not for the money
The hope and despair
Its not for the leaving
Of love that was there
If its for the danger
A fortune beware
Leaving it all back
To somewhere the same
Those mystery games
(Clannad, "Mystery Game")

Не встиг...
Це була остання думка Євгена Петровича(тм), коли він відчув глухий удар в живіт, Всесвіт навколо нього закрутився під неможливими кутами, перед очима замерехтіли райдужні візерунки і розум почав поступово танути. Болю він не відчував. Він десь читав, що коли людину тяжко поранили, мозок починає гарячково видавати наддози ендорфінів, свідомість відключається і людина впадає в своєрідний стан, коли все навколо видається сном. Десь здаля вчувались голоси інших мисливців. Хтось голосно матюкався і щось кричав про мобільний телефон. Він чув звуки, але не розумів. І навіть коли поряд з ним бухнувся на коліна приятель, підняв йому голову і почав розстібати спецназівку, Євген Петрович(тм) нічого не відчув. Йому здавалось, що він дивиться якесь кіно, де камера показує все від першої особи.
- У живіт! Він поранений у живіт! - заволав приятель. - Ідіоти, м. т. ..., дзвоніть, викликайте швидку, він стече кров'ю. Тягніть сюди спирт, йолопи ... так вашу і растак!
Це було останнє, що Євген Петрович(тм) почув в реальному житті. Усе було як в тумані, голоси поступово віддалялись. А в голові чомусь з'явились десь прочитані рядки Роберта Фроста: "Зароки выполнить осталось//И смежит веки мне усталость". І думка: "Не встиг. Багато чого не встиг". А головне - йому хотілось виконати обіцянку, яку дав жінці. Жінці, яка була його супротивником і яку він завжди бажав бачити своїм другом. Юлії Володимирівні(тм). І тоді Євген Петрович(тм) провалився у глибоку темряву, втрачаючи залишки свідомості...
Знанацька Євген Петрович(тм) усвідомив, що насправді свідомості не втратив, просто провалюється все глибше і глибше у живу, огортаючу, ніби в'язкий гель, темряву. А потім з цього гелю почали формуватись картини. Перед очима повільно пропливали образи далекого дитинства. Він знову побачив невеличке кримське містечко і смагляву дівчину, в яку закохався вперше, коли разом із батьками вибрався відпочивати «дикунами». Перед собою він побачив набережну і себе самого у молодості. Молодий чоловік тримав дівчину за руку і вони повільно йшли в далечінь, про щось весело розмовляючи. А ось він - уже губернатор, бундючний, владний. Конференції, зібрання, особисті зустрічі. Євген Петрович(тм) завжди любив відчувати приємний смак влади. Однак тепер, коли він поряд побачив двох себе, чомусь серце його потягло туди, на приморську набережну, в літо, а не туди, де вчувався гострий і пахнучий розжареним залізом смак влади...
Коли йому виповнилось п'ять, батьки принесли додому кошеня. Маленьке, пухнасте, веселе. З часом він перетворився на великого гарного кота, який ріс разом із ним. А потім він постарів і весь час проводив, лежачи в своїй корзинці, або на ослінчику дивана. А коли наступала зима і падав сніг, він сідав на підвіконні і довго дивився, як біле покривало огортає все навколо. А потім ішов шукати двері в літо. Він ходив по дому, лапою відкриваючи всі двері, дивлячись на людей, які проходили повз нього, заглядав у кожний куточок. Потім він підходив до дверей назовні і голосно мяучив, благаючи, щоб йому відкрили і ці двері. Євген Петрович(тм) пам'ятає, як він одного разу відчинив їх і кіт переступив поріг, здивовано роздивляючись пусту площадку, де все було сірим і холодним, і там не було ніякого літа. Потім кіт докірливо подивився на Євгена Петровича(тм), мовляв, нащо ти показав мені, що насправді немає ніяких дверей в літо, і поплентався до своєї корзинки.
Так, либонь, і люди, міркував Євген Петрович(тм)... Коли закінчилась молодість і почалась зрілість, мабуть, він теж для себе вирішив, що ніяких дверей в літо немає, і став грати "за правилами".
Ось він побачив Харків 2004-го. Він зміг! Він завжди хотів бути лідером, щоб за ним ішли не через те, що він - влада, а через те, що він - лідер, і його не лише поважають, а й люблять. І він це зміг! Євген Петрович(тм), слухаючи ту свою промову заново, мало не хапався за голову. Не те! Зовсім не те! Яким ж він був йолопом. В останній, ледве дописаній статті (яку взагалі він не хотів закінчувати, залишити на потім, допрацювати) він відчайдушно намагався виправити зроблені помилки. Ніяка "страна агромная" і "смертний бой" нічого не вирішують. Що він тоді намагався зробити? Консолідувати людей? Ідеєю ненависті до іншої частини країни? Тричі йолоп! Так, треба було мобілізувати все, бо ж супротивників більше, і треба витиснути максимум з того, що було. Але не так! Тепер після цього країна довго буде розколотою і тільки диво зможе об'єднати те, що він у запалі зруйнував. Мабуть, я таки був злом, міркував Кушнарьов. Але я намагався, крикнув він у темряву!!! Але кому він, власне, це кричить?.. Тут нема ніяких суддів, немає труб янгольських, Книги Живих, Мертвих та Ненарожденних. Немає Страшного Суду, зате є той, хто страшніший за будь-яке містичне дійство - Євген Петрович(тм) усвідомив, що судить сам себе, судить суворо і безжально. Але можливо, я був тим самим злом, яке було необхідне, аби пробудити Донбас, Слобожанщину, Луганщину?- думав він далі. Йому хотілось мати під рукою аркуш паперу та ручку, щоб все це викласти стрункими рядками, прокреслюючи шляхи виходу. Втім, він це майже зробив. Навіть виклав у статті власну думку про національну ідею. Після Різдва він хотів підійти до Левка Лук'яненка(тм) і показати йому чернетку, щоб один з найстаріших і наймудріших політиків в парламенті подивився своїм оком і допоміг. Але вже не підійде. Не встиг...
Не встиг показати, що останнім часом все більше і більше відходив від позицій, які пропагував колись. Що йому близькі стали не свої "реальні хлопці", а романтики з "білого братства" БЮТ, які відчайдушно борсались, намагалися якось пробити моноліт Партії Регіонів, який насувався на владний Олімп, підминаючи під себе усіх. Можливо, тут фактором стала Юлія Володимирівна(тм), якою він щиро захоплювався і навіть... до певної міри кохав. Усі ті дружні підколи, які він старанно розігрував, аби звернути на себе її увагу. Голосування, коли він був чи не єдиним регіоналом, який давав голос за законопроекти БЮТ. Навіть невдалий жарт із намистом. Він так хотів цей випадок загладити, подарувати Юлії Володимирівні(тм) нове, а десь там на ланцюжку вигравіювати: "Від вічного ворога і вічного друга". Парадоксально, як вона і любить. Це був би гарний подарунок на 8-Березня.
Але до нього він не дожив... Часто буває так, що найкращі друзі виявляються ворогами, а найлютіші вороги - найкращими друзями. Ось і тут. Євген Петрович(тм) навіть не хотів гадати, хто в нього стріляв. Але тут були всі свої... друзі... Марно будувати обвинувачення, коли сам сидиш на лаві підсудних, нагадав він сам собі. Хай той, хто це зробив, потім вирішить сам для себе, чи правильно вчинив. Бо переді мною моє власне "Мене, мене, текел упарсін"...
І перед ним з'явилась картина. Напівтемний храм і невисока жінка в білому пальто та білій хустинці, яка стоїть перед іконостасом і тримає в руках воскову свічку. Вона... Юлія Володимирівна(тм). У цей момент йому найбільше за все хотілося, аби саме вона його простила. Щоб вона подивилась на нього своїми великими очима і сказала лише два слова: "Усе добре", а потім посміхнулась своєю грайливою посмішкою. Перед нею Євген Петрович(тм) відчував найбільшу вину. Вона намагалась склеїти те, що він зруйнував. І він про себе промовив: "Господи, якщо ти є, якщо ти можеш виконати останнє бажання помираючого, зроби так, щоб розбите знову стало цілим". І тоді до нього долинули слова: "Нехай Вам, Євгене Петровичу, земля буде пухом!" - проказані знайомим до болю голосом. І Євген Петрович(тм) відчув полегшення, ніби здоровенний камінь упав з його плеч. А медики, які в цей час відчайдушно намагались врятувати його життя, ошелешенно побачили, як очі майже мертвої людини розплющились, а на обличчі з'явилась посмішка...
А потім, десь здаля донеслось нявкання. І він побачив свого старого кота, який дивився на нього велетенськими зеленими очима. Він нявкнув і побіг уперед, ніби кликав його за собою. Євген Петрович(тм) пішов... ні, навіть побіг за ним, і побачив двері. Великі двері з ажурною золотою ручкою. Кіт підбіг до них і лапою переможно відчинив. За ними Євген Петрович(тм) побачив ту саму набережну, обсаджену кипарисами, гори, верхівки яких губились десь у вишині, і - тепле сонце. Літо... Старий кіт таки знайшов свої двері в літо, а тепер показав їх і йому. Євген Петрович(тм) опустився на коліна і притис до себе маленьке котяче тільце, відчуваючи, як повільно відходить все погане, всі погані думки розчиняються в світлому відчутті літа. А потім він устав, зробив глибокий вдих і переступив поріг...
І тоді Євген Петрович(тм) помер.

Спочинь з миром. В ім'я Отця, Сина і Святаго Духа. Амінь...
Requiscat in pace, In nomen Patris, et Filii et Spiritus Sancti. Amen...

0

18

Ashnar Lynx написал(а):

Спочинь з миром. В ім'я Отця, Сина і Святаго Духа. Амінь...
Requiscat in pace, In nomen Patris, et Filii et Spiritus Sancti. Amen...

Добре написано.
Саме його я добре знала, він не був безнадійним людиною.
Безвідносно до до того, хто й чому убив Євгена Петровича, я бачу у його смерті руку Божу.
Вибачимо його, вiн вже покаран.

0

19

Добре написано.
Саме його я добре знала, він не був безнадійним людиною.
Безвідносно до до того, хто й чому убив Євгена Петровича, я бачу у його смерті руку Божу.
Вибачимо його, вiн вже покаран.

Про що Ви кажете?* Покаран за що? Тому що прикидався прихильником Донецьких (тому що дві тритини харків'ян голосували за Янукана),щоб мати можливість захищати Харків від ДОНЕЦЬКИХ

Що з ВАми, люди?

Мені самій було боляче бачити та слухати цю гидоту про федерацію... Аде я занадто піздно зрозуміла чому він це робив

0

Вы здесь » Вільна республіка Ахеронт » Наша творчість » Байки на політичну тему