Вільна республіка Ахеронт

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Вільна республіка Ахеронт » Історія України » Проект Великі українці

Проект Великі українці

Сообщений 1 страница 30 из 78

1

http://worldnews.org.ua/news68734.html

Так получается, что мы не всегда трепетно и бережно относимся к памяти тех, кто по-настоящему достойны называться "Великим". Телеканал "Интер" начал подготовку беспрецедентного проекта общенационального масштаба "Великие украинцы". И именно в нем может принять участие каждый из вас, граждан страны. Этот проект посвящен исключительно дню сегодняшнему. Обращайте внимание на белые палатки с логотипом проекта в своем городе. Подходите и называйте имена тех выдающихся государственных деятелей, борцов за независимость, гетманов и ученых, деятелей культуры и искусства, спортсменов, духовных авторитетов - всех, кого сегодня вы по праву можете считать "великими", чей весомый след в истории останется навсегда. Уже с сегодняшнего дня в Киеве, Ялте, Харькове и Львове украинцы начали выбирать самого великого соотечественника всех времен.

1. Олександр Довженко +
2. Адам Коцка
3. Антон Манастирський
4. Афанасій Луньов
5. Богдан Ступка
6. В’ячеслав Липинський
7. Василь Вышиваний
8. Василь Стефаник
9. Василь Стус
10. Віктор Чукарін
11. Віталій Кличко
12. Володимир Барвінський +
13. Володимир Вінниченко
14. Володимир Грушевський
15. Володимир Кличко
16. Григорій Верьовка
17. Григорій Сковорода
18. Денис Зубрицький
19. Дмитро Витовський
20. Дмитро Донцов
21. Дмитро Клячківський
22. Євген Побігущий
23. Иван Франко
24. Іван Багряний
25. Іван Карпенко-Карий
26. Іван Котляревський
27. Іван Кріп’якевич
28. Іван Миколайчук
29. Іван Нечуй-Левицький
30. Ісидор Шараневич
31. Леонид Кравчук
32. Леонід Биков
33. Лесь Курбас
34. Лесь Подервя́нский
35. Леся Украинка
36. Лілія Подкопаєва
37. Максим Музика
38. Маргарита Криницина
39. Маркиян Шашкевич
40. Марко Вовчок
41. Микола Амосов
42. Микола Гоголь
43. Микола Костомаров
44. Микола Лисенко
45. Микола Міхновський
46. Микола Пирогов
47. Микола Сциборський
48. Микола Яковченко
49. Михайло Галущинський
50. Михайло Драгоманов
51. Михайло Кобрін
52. Михайло Старицкий
53. Михайло Стельмах
54. Нестор Махно
55. Олександр Оглоблін
56. Орест-Нестор Мацюк
57. Остап Вишня
58. Петро Гулак-Артемовский
59. Пилип Орлик
60. Роман Дашкевич
61. Роман Шухевич
62. Святослав Федоров
63. Сергій Бубка
64. Сергій Жадан
65. Сергій Параджанов
66. Симон Петлюра
67. Соломія Крушельницька
68. Станіслав Людкевич
69. Степан Бандера
70. Степан Рудницький
71. Тарас Шевченко
72. Яна Клочкова
73. Ярослав Галан
74. Ярослав Стецько

Список трохи відрадегував.

Отредактировано dadon (2007-10-11 09:57:34)

0

2

Хороший проект!
Нужно вспомнить таких личностей как Нестор Иванович Махно, Кирило Тур, Иван Богун....

Отредактировано Maknac (2007-09-12 15:43:09)

0

3

Maknac написал(а):

Иван Богун

Ну це просто обовязково:)

0

4

И вы таких как Роман Шухевич считаете героями Украины?????!!!!

0

5

Александрийка написал(а):

Пані Олена, а як ви мене тут знайшли? А, я ж лінк дав:) Вибачайте робота.... гальмує мозок зовсім:)
Бажано б було, щоб ви додали своїх кандидатів, а особу Шухевича, як Кука, Бандери та ін. Ми можемо обговорити по асьці:)

Отредактировано dadon (2007-09-12 16:10:12)

0

6

dadon написал(а):

Пані Олена, а як ви мене тут знайшли? А, я ж лінк дав:) Вибачайте робота.... гальмує мозок зовсім:)
Бажано б було, щоб ви додали своїх кандидатів, а особу Шухевича, як Кука, Бандери та ін. Ми можемо обговорити по асьці:)

:lol:  :lol:  :lol:

0

7

Александрийка написал(а):

Мене інше хвилює - як туди попав Євген Побігущий. Якщо Шухевич ще героєм бути може, є всі підстави його таковим вважати, то цей, з дозволу сказати, гітлерівський посіпака, який залишався у лавах шуцманшафту навіть після того, як ОУН прийняло за основу постанову про боротьбу і проти Німеччини, взагалі не має права бути в цьому списку.

0

8

А чому тільки політичні й військові діячі?

0

9

dadon написал(а):

1. Симон Петлюра
2. Роман Шухевич
3. Дмитро Клячківський
4. Микола Михновський
5. Василь Вышиваний
6. Вячеслав Липинський
7. Дмитро Донцов
8. Пилип Орлик
9. Євген Побігущий

Я так розумію це Ваш варіант визначення 100 великих українців для проекту Савіка Шустера "Великі Українці" ?

0

10

bmp_mike написал(а):

Я так розумію це Ваш варіант визначення 100 великих українців для проекту Савіка Шустера "Великі Українці" ?

Перша дев'ятка. А чому б і ні. Давайте складемо власну сотню. Тим паче, що персоналій повно, починаючи з Івана Котляревського.  :P

0

11

Lanselot написал(а):

...

Ці перші спали на думку. Може якось потім доповню:)

0

12

Мені не подобається формат цього проекту про "великих". Це - примітивна американщина. Я розумію, що це краще від якихось російських серіалів чи танців із ідіотами, але, мабуть, можна було б щось краще придумати. Шустер здирає західні ідеї ("Свобода слова" ж теж плагіат) замість того, аби подумати.

0

13

Lanselot написал(а):

Мені не подобається формат цього проекту про "великих". Це - примітивна американщина. Я розумію, що це краще від якихось російських серіалів чи танців із ідіотами, але, мабуть, можна було б щось краще придумати. Шустер здирає західні ідеї ("Свобода слова" ж теж плагіат) замість того, аби подумати.

Скажемо так - здирає не тільки Шустер.  :rolleyes: 
До речі , цікава ідея , яку можна реалізувати в рамках цього форуму - конкурс на кращий телепроект.

Ashnar Lynx написал(а):

Тим паче, що персоналій повно, починаючи з Івана Котляревського.

А чому б не почати  з князя Володимира чи княгині Ольги?  :cool:

0

14

bmp_mike написал(а):

До речі , цікава ідея , яку можна реалізувати в рамках цього форуму - конкурс на кращий телепроект.

Можна. Тільки потім постане питання про те, якій телекомпанії його запропонувати. :D

bmp_mike написал(а):

А чому б не почати  з князя Володимира чи княгині Ольги?

Та я ж Котляревського назвав просто тому, що ставлю його на перше місце. Можна й княгиню Ольгу, звісно.

0

15

bmp_mike написал(а):

І це так само буде комусь потрібно, як ідеї не ЕД.  :(

bmp_mike написал(а):

Тоді вже з Аскольда. Фігура, щоправда, напівміфічна за наявністю інформації, але історична.

0

16

Ashnar Lynx написал(а):

Можна. Тільки потім постане питання про те, якій телекомпанії його запропонувати

Lanselot написал(а):

І це так само буде комусь потрібно, як ідеї не ЕД

Самі задали питання - самі на нього і дали відповідь. Хоча... можна запропонувати ідею тому ж ІНТЕРУ. Не думаю що Шустер і К. відмовляться на халяву від цікавої ідеї - вони ж не БЮТ! :rolleyes:

Lanselot написал(а):

Тоді вже з Аскольда. Фігура, щоправда, напівміфічна за наявністю інформації, але історична.

Так ми і до Адама з Євою дійдем :rolleyes:

0

17

bmp_mike написал(а):

Хоча... можна запропонувати ідею тому ж ІНТЕРУ. Не думаю що Шустер і К. відмовляться на халяву від цікавої ідеї - вони ж не БЮТ!

Якби ж ще у БЮТ була власна телекомпанія  :lol:

0

18

;)

bmp_mike написал(а):

Так ми і до Адама з Євою дійдем

А Ви вважаєте їх українцями?  ;)

0

19

Ashnar Lynx написал(а):

Якби ж ще у БЮТ була власна телекомпанія

Думаю, варто про це ЮВТ подумати.

Lanselot написал(а):

А Ви вважаєте їх українцями?

До певної міри так. :rolleyes:

0

20

bmp_mike написал(а):

Lanselot написал:
А Ви вважаєте їх українцями?

До певної міри так.

:lol:  :lol:  :lol: Тоді пропоную додати до українців ще зелених чоловічків із Альфа Центавра  :rolleyes:

0

21

Lanselot написал(а):

Мені не подобається формат цього проекту про "великих". Це - примітивна американщина.

Американщина американщиною, але наскільки мені відомо формат цього проекту ліцензований, тобто є певні рамки від яких не можно відійти. Це-по-перше. По-друге, якщо подивитися на кінцеву мету, то Шустер мабуть єдиний журналіст за всі роки нашої незалежності який замислився над дуже важливим питанням самоідентифікації окремих часток населення. Розумієте коли ви 90% життя живете, думаєте, дихаєте разом з "великим та могутнім", і аж раптом з під вас вибиваються цій "стілець", ви просто бовтаєтесь на шматку вірьовки и сдавлено волаєте про бандерштадт, федералізацію та дружбу з Росією. Савік просто вирішив перерізати цю мотузку і зробити штучне дихання:). Бо воно вкрай потрібно.

0

22

bmp_mike написал(а):

Тут в мене особиста думка....
Про княгиню та князя писано-написано, а десь з 1700 року, є в нашій історії сторінки які ніде не висвітлювались зовсім, або висвітлювались частково, частково перекручувались.....Розповідати, на мою думку, потрібно саме про людей які без посередньо приймали участь у тих подіях...

0

23

Ні, ну я ж кажу: це краще від танців із ідіотами  :rolleyes: Але це - дуже мало для наших людей. Справа в тому, що навіть серед тих, хто, як Ви правильно сказали "бовтається на мотузці", теж не всі ідіоти і трамадольщики. Їм мало таких передач. Їм треба дещо інше, хоча б на рівні російських документалок. Ті, як правило, примітивні, але все-таки вони кращі від ВВС. Тому, якщо ми хочемо щось їм дати, орієнтуватися треба не на Шустера - він і без нас своє зробить, а на якісь більш широкі проекти. І розповідати людям треба не про політичних діячів. Політики всі не янголи, і компромат там завжди буде. Треба перш за все, розповідати їм, чим наш народ по-справжньому великий. Тобто, про справжніх корифеїв. Ось ми "привласнили" Корольова. Ну, чому б і ні? Але фільми про нього роблять росіяни. Ну, гаразд, у нас і матеріалів про нього нема. А про унікальних культурних діячів минулого - не Грушевського, не Котляревського - про тих, кого мало хто й по імені знає. Причому, в массі. Довести, що таких людей у нас більше, ніж у росіян. І не прибіднятися, і не плакатися, які ми нещасні. Всі народи Європи пережили багато нещасть. Але це - не досягнення.

0

24

bmp_mike написал(а):

Так ми і до Адама з Євою дійдем

До речі мені ще не зовсім ясно, чи варто туди добавляти осіб які у свій час зробили дуже багато для України, але українцями не були. Наприклад князь Ольгерд.

0

25

Колись у мене був контакт з представниками Інституту національної пам'яті. Але вони моїх доводів не прийняли. Їм важливіше про нещастя говорити. Треба говорити! Хто ж проти? Та не можна зосереджуватися на одному, вічно перетирати сльози і соплі. Люди мусять не жалісти свою Батьківщину, вони мусять відчувати за неї гордість.

0

26

Lanselot написал(а):

як Ви правильно сказали "бовтається на мотузці", теж не всі ідіоти і трамадольщики. Їм мало таких передач.

Звісно замало, але це перший крок, і погодтесь, що непоганий:)

0

27

dadon написал(а):

До речі мені ще не зовсім ясно, чи варто туди добавляти осіб які у свій час зробили дуже багато для України, але українцями не були. Наприклад князь Ольгерд.

Може бути. Але в другу чергу. Хоча, якщо ми говоримо про таких неукраїнців, як святитель Петро Могила, то він мусить іти в перших рядах. Втім, він майже все життя прожив в Україні і тут похований.

0

28

Lanselot написал(а):

А про унікальних культурних діячів минулого - не Грушевського, не Котляревського - про тих, кого мало хто й по імені знає.

Ось ви і запропонуйте цих людей:). Наприклад у моєму списку є Василь Вишиваний, про якого не тільки я не знав, а думаю, що взагалі 90% відсотків навіть не чуло...

0

29

dadon написал(а):

Звісно замало, але це перший крок, і погодтесь, що непоганий:)

Якщо проект піде - то краще, ніж нічого. Але цей крок уже є. Як є і всілякі книги типу "великих українців". Нам треба більше.
І ще одне: не можна замикатися тільки на своїй історії. Українська історія має сприйматися, не як місцева хуторянщина, а як частина всесвітньої історії.

0

30

dadon написал(а):

Ось ви і запропонуйте цих людей:). Наприклад у моєму списку є Василь Вишиваний, про якого не тільки я не знав, а думаю, що взагалі 90% відсотків навіть не чуло...

Та думати там навіть не треба.
Митр. Іларіон
Прп. Антоній і Феодосій.
Прп. Нестор.
Єпископи і засновники монастирів 11-15 століття - вихідці з Лаври (це стосовно хрещення Залісся)
Єлисей Плетенецький
свят. Петро Могила
свят. Димитрій Ростовський...
Можна продовжувати до безкінечності.

0

Вы здесь » Вільна республіка Ахеронт » Історія України » Проект Великі українці